Proruští separatisté na východě Ukrajiny se nevzdali. Naopak zaútočili v dalším městě

14.04.2014 11:19

Na Ukrajině dnes v devět hodin místního času (08:00 SELČ) vypršelo ultimátum, které dal úřadující prezident Oleksandr Turčynov proruským ozbrojencům, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady. Podle zpravodaje agentury Reuters přímo ve městě Slavjansk na východě země to ale nevypadalo, že by se separatisté rozhodli Kyjevu vyhovět. Nadále drželi ve svých rukou místní úřady a neobjevily se žádné známky toho, že by se chtěli vzdát. Terčem útoku se naopak stalo další policejní velitelství ve městě Horlivka v Doněcké oblasti.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny se nevzdali. Naopak zaútočili v dalším městě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Ve Slavjansku nad obsazenou policejní stanicí stále vlála ruská vlajka a maskovaní ozbrojenci přinášeli další pytle s pískem, aby před budovou vytvořili barikádu. Nákladní auta přivážela k vybudování zábran i desítky pneumatik.

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian zabili proruští ozbrojenci ve Slavjansku již čtyři lidi. Dva důstojníci ukrajinské tajné služby SBU byli zastřeleni na jednom z kontrolních stanovišť, která separatisté vytvořili u vjezdů do města. Dva civilisty prý ozbrojenci zastřelili přímo na ulici. Ve městě, ve kterém žije zhruba 100.000 obyvatel a které leží v Doněcké oblasti, panuje velké napětí. Místní úřady kvůli tomu dnes uzavřely základní i mateřské školy.

Skupina ozbrojenců v maskovacích uniformách obsadila v sobotu ve Slavjansku policejní strážnici, pobočku tajné služby SBU a radnici. Na strážnici se prý zmocnili stovek zbraní. Policejní sídlo obsadili proruští separatisté také v Doněcku a ve městě Kramatorsk.

Policisté se před útočníky zabarikádovali

Dnes dopoledne zaútočilo asi 150 ozbrojených mužů i na policejní velitelství ve městě Horlivka ležícím rovněž v Doněcké oblasti. Policisté se v budově zabarikádovali a útok se snaží odrážet, informovala televizní stanice Espreso. Separatisté rovněž zablokovali nedalekou Leninovu ulici, kde zastavili dopravu; několik z nich proniklo již v neděli v noci do budovy místní radnice.

Ukrajinský úřadující prezident Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova.

„Bezpečnostní rada rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil," prohlásil v neděli Turčynov. Známky této operace ale zatím nebyly na východě Ukrajiny znát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…