Proruští separatisté v Doněcku chtějí mobilizovat až 100.000 lidí

02.02.2015 11:01

Doněčtí povstalci chtějí do deseti dnů vyhlásit všeobecnou mobilizaci. Oznámila to dnes vzbouřenecká agentura DAN s odvoláním na slova šéfa samozvané Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka. Povoláno do zbraně má být až 100.000 lidí, uvedla agentura bez dalších podrobností.

Proruští separatisté v Doněcku chtějí mobilizovat až 100.000 lidí
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Záměr mobilizovat do boje s ukrajinskou armádou vyhlásil Zacharčenko krátce po dalším bezvýsledném jednání takzvané minské kontaktní skupiny, která měla v sobotu přiblížit obě bojující strany k dohodě o zastavení palby.

Povstalci už před jednáním v běloruské metropoli dali na vědomí, že v případě neúspěchu diplomatických rozhovorů zesílí bojovou aktivitu na frontě s cílem ovládnout celé území Doněcké a Luhanské oblasti. Nyní mají pod kontrolou zhruba její třetinu.

Separatisté se zaměří hlavně na dobytí měst Debalceve a Mariupol

Hlavní směr útoku chtějí vzbouřenci vést proti městům Debalceve a Mariupol. Zatímco v Mariupolu se v těchto dnech boje omezují na občasné přestřelky, v Debalceve, kde je v obklíčení několik tisíc ukrajinských vojáků, trvají už řadu dní prudké boje s desítkami obětí na obou stranách.

Mobilizaci záloh ohlásila loni třikrát ukrajinská armáda, čtvrtá mobilizační vlna začala letos 20. ledna. Podle dnešní zprávy agentury Unian bylo do zbraně povoláno 73.000 osob, k odvodu se ale zatím přihlásilo jen 2500 lidí. Další mobilizační dekrety má prezident Petro Porošenko v plánu vydat v dubnu a v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…