Prosadím to, co nikdo z obyvatel nechce. To prý v Praze plánuje Jan Kasl, lídr ANO

24.04.2014 22:33

Představte si, že dlouhá léta bydlíte na pražské periferii a jednoho krásného dne přijde developer. Jeho záměr, jak přebudovat vaše bezprostřední okolí, se nelíbí vám, sousedům ani samosprávě. Projekt však běží dál, developer stupňuje razanci, zákon se dle potřeby průběžně ohýbá a zahájení výstavby, kterou vlastně nikdo nechce, je čím dál tím blíže realitě. Právě tento příběh nyní prožívají obyvatelé panelového domu v pražské Libuši, místo jejichž garáží chce společnost Hercesa vybudovat mnohapatrovou rezidenci Novodvorská.

Prosadím to, co nikdo z obyvatel nechce. To prý v Praze plánuje Jan Kasl, lídr ANO
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Na protest proti výstavbě vzniklo občanské sdružení Areál Zbudovská-Mirotická a zdálo se, že dům nemá šanci ani u úřadů. Potom se ale s developerem spojil architekt a bývalý primátor Jan Kasl, současný lídr hnutí ANO v pražských komunálních volbách, a projektu se jako zázrakem začalo dařit. Odbor výstavby Prahy 12 sice záměr zamítl, protože nevyhovoval ani základním požadavkům. Odvolacím orgánem je ovšem magistrát a proslýchá se, že právě tam Kasl mocně tahá za nitky.

Parkovací místa, kotelna a další příběhy

„Nelíbí se nám především to, že by se mělo stavět přesně tam, kde teď máme 4podlažní parkoviště se 191 parkovacími místy. To chce developer zbourat, a to aniž by nám zajistil kompenzaci parkovacích míst,“ říká pro naši redakci Radek Řezanka, majitel jednoho z 288 bytů a člen sdružení Areál Zbudovská-Mirotická.

Městská část bourání parkovacího domu podmínila mimo jiné i tím, že developer zajistí rovnocennou náhradu. To se však podle našich informací neděje. „Hercesa postupně skupovala parkovací místa, až se stala více než 96procentním vlastníkem objektu. Nyní tvrdí, že požadavku městské části dostojí, když zajistí náhradu pouze pro zbylých sedm míst!“ rozčiluje se Radek Řezanka. A to je prý pouze jeden z mnoha podivných příběhů, který se s developerským záměrem pojí.

Další se odehrál kolem kotelny, která tvořila součást garáží a sloužila k vytápění bytového domu. Hercesa navrhla, že ji zbourá až ve chvíli, kdy postaví první budovu a uvede do provozu kotelnu novou.

„V této souvislosti jednání developera ovšem hraničilo s porušením zákona. Zaregistroval jsem dokument, v němž developer fungování kotelny podmiňoval tím, že se všichni dotčení výstavbou písemně zaváží, že nemají námitky vůči projektu, To už mi přišlo, že je trochu moc,“ vzpomíná Řezanka.

Součástí objektu s garážemi byly ještě fitness centrum a restaurace. V kontextu s razantním postupem developera prý asi nepřekvapí, že ani jedno už tam není.

EIA a stavební řízení

Bytový dům Novodvorská prošel od začátku mnoha změnami. V původní variantě měl dokonce dvaadvacet pater, v té současné se skládá ze tří budov o deseti nadzemních podlažích. I tak se místní domnívají, že by šlo o radikální zásah do lokality. „Městská část toto území považuje za zastavitelné, ale stabilizované. Připouští tedy pouze jeho dotváření. A tím zcela určitě není výstavba tří výškových budov,“ říká Radek Řezanka.

Projekt musel také projít procesem EIA, který reprezentuje posouzení vlivů na životní prostředí. Developer původně usiloval o částečné řízení (tzv. malá EIA), ovšem to bylo zamítnuto. „Velká EIA“ následně v roce 2012 úspěšně prošla, byť s cca padesáti připomínkami různých orgánů. Že se to podařilo, to mnozí přičítají právě dobrým známostem Jana Kasla.

V souvislosti s Bytovým domem Novodvorská lpí Praha - Libuš prakticky od začátku na jednom důležitém požadavku: Musí se vyjasnit vlastnické vztahy dotyčného objektu. Společnost Hercesa dosud není 100procentním vlastníkem a spoluvlastníci, tedy majitelé oněch sedmi parkovacích míst, s projektem nesouhlasí. O vyjasnění tedy nemůže být řeč a je celkem srozumitelné, proč úřad zamítl žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Jenomže i tato překážka, jak se zdá, může být v budoucnu překonána.

„Vloni v červenci byl záměr zamítnut a stavební řízení ani nezačalo,“ říká starosta Prahy - Libuš Jiří Koubek. Hercesa se ovšem proti rozhodnutí odboru výstavby odvolala a od té doby se záležitostí zabývá pražský magistrát. „Než magistrát rozhodne, nemůžeme kauzu nijak ovlivnit,“ dodává starosta.

Pokud dá magistrát projektu zelenou, neznamená to ještě, že se začne stavět. Projekt se ovšem dostane za další významný mezník a jeho realizace se podstatně přiblíží. „Máme velké obavy z toho, že pan Kasl bude kandidovat na primátora. Pokud se jím stane, obáváme se jeho vlivu,“ uzavírá Radek Řezanka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…