Prosadíme aukce a ušetříme stovky milionů pro zlepšení života Středočechů, říká kandidát na hejtmana Vacek

06.10.2016 14:56

Významným prvkem volebního programu koalice SPOLU PRO KRAJ (KDU-ČSL, zelených a SNK ED) pro Středočechy je plán na rozšíření elektronických aukcí v podmínkách kraje. Komplexní systém elektronických nákupů chce využít nejen pro krajský úřad, ale především pro všechny příspěvkové organizace řízené krajem.

Prosadíme aukce a ušetříme stovky milionů pro zlepšení života Středočechů, říká kandidát na hejtmana Vacek
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Josef Vacek

„Pokud k tomu dostaneme šanci, využijeme mnohem více aukce při výběru mobilních operátorů, pojištění majetku, likvidace odpadů včetně dodavatelů elektrické energie a plynu,“ řekl Josef Vacek, kandidát na hejtmana.

„A v daleko větší míře, než to dělají komunisté se socialisty ve vedení kraje nyní, použijeme elektronické aukce i pro výběr dodavatelských stavebních firem,“ dodal.

Může to prý ušetřit až 50 procent nákladů

Podle reálného odhadu SPOLU PRO KRAJ by Středočeský kraj a jeho příspěvkové organizace mohly ušetřit v některých komoditách až 50 procent nákladů ve srovnání se současným stavem. Zároveň může prý využití e-aukcí přinést i větší transparentnost výběrových řízení.

„Nástrojem pro zjištění rozdílů v cenách srovnatelného zboží bude takzvaný registr referenčních cen. Jeho prostřednictvím budeme moci ceny vyhodnotit a zároveň získat účinné nástroje k jejich snížení,“ vysvětlil Josef Vacek.

Elektronické aukce jsou ve světě běžně používaným nástrojem a zkušenosti s nimi jsou pozitivní. Většinou dokáží veřejným institucím ušetřit 10 až 50 procent nákladů ve srovnání s tím, za co by nakupovaly standardním způsobem. Ušetřené peníze bude podle Vacka možné využít třeba na rozvoj občanské a technické vybavenosti středočeských měst a obcí.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…