Prosím, nejezděte ranním autobusem, ať se děti dostanou do školy, požádal uprchlíky italský starosta. Spustil se řev o apartheidu a segregaci

14.10.2016 13:44

Starosta severoitalské obce Calizzano Pierandelo Oliviero je kritizován za to, že požádal uprchlíky, aby ráno nepoužívali stejné autobusy jako místní školáci. Silná slova v rámci kritiky zvolila například předsedkyně krajské pobočky vládní Demokratické strany Raffaella Paita, jež to označila za apartheid. Píše to server iDNES.cz.

Prosím, nejezděte ranním autobusem, ať se děti dostanou do školy, požádal uprchlíky italský starosta. Spustil se řev o apartheidu a segregaci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropský pochod za práva uprchlíků. Na Kampě byl ukončen symbolickým posíláním papírových lodiček s přáním po Vltavě

Děti jezdí do školy autobusem o půl sedmé ráno nebo v 6:45. Stejným autobusem však jezdí i velká část ze 40 migrantů, kteří v obci žijí v hotelu Lux. Rodiče dětí si však stěžovali na to, že jejich děti při cestě do školy zažívají aroganci, rámus i nepořádek. 

I z toho důvodu zasáhl starosta – sešel se s vedením hotelu a autobusovou společností a požádal, aby uprchlíci využívali jiný spoj. Proti němu se však okamžitě postavila nezisková společnost Il Faggio, jež má tamní migranty na starosti. Podle ní není možné souhlasit s takovým rozdělením. „Rozdělovat v autobuse Italy a cizince porušuje lidská práva,“ řekl ředitel společnosti Danilo Pisano.

Původní text ZDE.

„Problémy se nevyřeší tím, že budeme diskriminovat lidi,“ uvedla politička Demokratické strany Paita, která starostovo vyjádření dokonce přirovnala k segregaci v USA na počátku 20. století.

Oliviero se však brání slovy, že nevydal žádné rozhodnutí ani nařízení. Jen prý navrhl, zda by migranti nemohli jezdit jiným autobusem. „Je to prostě věc zdravého rozumu,“ řekl a odmítl osočování z rasismu. „Jsme pro integraci, ale je potřeba, aby se snažili všichni,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…