Prosím vás, pojďme se na to radši vykašlat. V ČSSD dochází k posunu stran Miloše Zemana

30.03.2017 10:54

Kandidát sociální demokracie na prezidenta by měl být podle premiéra a předsedy Bohuslava Sobotky vybrán ve vnitrostranickém referendu. Tvrdí to již drahnou dobu. Nyní však Právo přišlo s informací, že jej od toho mnozí kolegové zrazují.

Prosím vás, pojďme se na to radši vykašlat. V ČSSD dochází k posunu stran Miloše Zemana
Foto: kr-kralovehradecky.cz
Popisek: Jiří Štěpán

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán se nechal v této souvislosti slyšet, že tím, že ČSSD odhlasovala přímou volbu prezidenta a dala pravomoc zvolit hlavu státu občanům, je vnitrostranické referendum, koho doporučit, zcela zbytečné. „Nechme rozhodnout občany. Ti navíc ukázali, že v této volbě nevolí dle doporučení stran, které obvykle volí do Sněmovny,“ zmínil.

Stejný postoj pak zastává i plzeňský hejtman Josef Bernard. „Je to individuální volba,“ uvedl. Pardubický hejtman Martin Netolický se dokonce obává rozštěpení strany. „Pokud se ČSSD někdy dostala do nějaké zásadní krize, tak její počátek byl ve volbě prezidenta v roce 2003, kdy strana tak dlouho hledala vhodného kandidáta, až se stal prezidentem Václav Klaus,“ vzpomněl v té souvislosti Netolický. Dodal, že je zbytečné se vysilovat finančně referendem nebo prezidentskou kampaní. Důležitější jsou podle něj komunální volby. 

Nesouhlas s konáním vnitrostranického referenda pak podle Práva zní i z nejbližšího premiérova okolí. „A to zejména kvůli složitému vztahu, který ČSSD se Zemanem má. Ten by přitom coby bývalý předseda ČSSD měl zřejmě mezi straníky největší šanci v referendu uspět,“ zmiňuje deník a spekuluje i nad tím, že podpora „nelevicového“ Zemana, jenž se se stranou rozešel již před deseti lety, by mohla některé voliče zmást. 

Jednou z variant tak podle všeho je, že referendum by se místo v létě konalo až krátce před sněmovními volbami či těsně po nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…