Prostě je upálit, zahrabat u cesty. Praktik šílených nacionalistů se prý klidně můžeme dočkat i u nás

28.05.2015 22:14

Ve světle rusko-ukrajinské krize a sílících nacionalistických nálad na obou stranách se občas objevují úvahy o tom, kde má tento nacionalismus své kořeny. Jeden z pohledů nabízí i server Ucho24., který tvrdí, že i u nás najdeme radikály podobné těm z Pravého sektoru na Ukrajině. I lidé žijící v Čechách, na Moravě či ve Slezsku si někdy pomyslí, že není tak špatné své oponenty upálit, jak se to stalo v Oděse. Naštěstí jich není moc.

Prostě je upálit, zahrabat u cesty. Praktik šílených nacionalistů se prý klidně můžeme dočkat i u nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Historici a politologové se občas přou, co bylo dřív, národ, či nacionalismus? V literatuře lze nalézt zastánce jednoho i druhého proudu, ale server připomíná, že hesla, kterými se dnes zaklíná např. krajní pravice u nás, mají svůj původ i u velikánů našich dějin. Známé „Nic než národ“ pochází ze závěti Františka Palackého, který apeloval především na mladé lidi, aby pěstovali lásku k vlasti. Časově se nalézáme v polovině 19. století.

Nic než národ volal už Palacký

Další nacionalistické apely najdeme u řady dalších politiků, nejen těch českých. Server vzpomíná např. na provolání „Mým národům“ císaře Františka Josefa, kterým byla zahájena první světová válka. I zde najdeme stopy nacionalismu, byť velmi slabé, oproti tomu, co jsme pak v našem prostoru zažívali za první republiky nebo dokonce u sousedního Německa. I díky nacistům se dnes rozlišuje špatný nacionalismus – ten nacistický – a zdravý nacionalismus, který se podle historiků odvíjí od Velké francouzské revoluce a lze ho označit za pokrokový.

Téma nacionalismu zneužívali i komunisté, kteří zavřeli na mnoho let do vězení údajného nacionalistu Gustava Husáka, jenž byl později naším posledním komunistickým prezidentem. O tom, že se myšlenkám nacionalismu na našem území dlouhodobě daří, svědčí např. díla historika Miroslava Hrocha, jenž se fenoménu konstituování národů věnuje desítky let a v České republice je pohříchu často přehlížen.

Takže zpět k Ukrajině a Rusku. „Jestliže se domníváme, že dnes sílící projevy ruského nebo ukrajinského nacionalismu až šovinismu mají nějaký nový originální zdroj idejí nebo osobností, mýlíme se. Je to stejné jako kdykoli v minulosti – hroutící se a zmatené hodnoty jsou kompenzovány pokusy nalézt nějaký pevný bod, který by z nás snímal hříchy a zbavoval nás obav z budoucnosti. A pokud chodíme zbavit se negativních emocí na fotbal, můžeme se s obdobou „Pravého sektoru“ setkat i u nás. Nedělejme si iluze, i v České republice jsou lidé, kteří si myslí, že stačí někoho upálit nebo zahrabat u cesty, a bude klid! Od ideálu občanské společnosti k militantnímu antiruskému rasismu a fanatismu není příliš daleko,“ píše server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…