Prostě ne! zavelel Andrej Babiš na vládě, když přišlo na důchody

08.06.2015 13:36

Vláda dnes přerušila jednání o zvýšení důchodů do příštího týdne. ČTK o tom informoval mluvčí vlády Martin Ayrer. Problematikou se budou ještě předtím zabývat koaliční politici. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navrhla na příští rok růst penzí o 1,8 procenta. Proti se postavil ministr financí Andrej Babiš (ANO). S koaličními partnery by se chtěl dohodnout na jiném než procentuálním růstu, řekl médiím.

Prostě ne! zavelel Andrej Babiš na vládě, když přišlo na důchody
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Andrej Babiš

Pokud by byl přijat návrh Marksové, vzrostly by penze v průměru asi o 205 korun. Zvýšení by tak bylo vyšší, než předpokládá dosavadní zákon, tedy o výši inflace. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již dříve řekl, že růst penzí o 200 korun bude pro sociální demokracii rozpočtovou prioritou.

Důchody se zvyšují každý rok od 1. ledna. I letos rostly o 1,8 procenta, tedy v průměru o 200 korun. Vláda tak přidala víc, než jí nařizoval zákon. Zdůvodnila to tím, že chce penzistům dorovnat nižší valorizaci z předchozích let. Stejně navrhuje Ministerstvo práce postupovat i letos. Podle něj zákonná valorizace důchodcům nestačí zdražování dorovnat a reálná hodnota penze by se příští rok snížila.

Letos by měli důchodci mít k dispozici zhruba 113,8 procenta částky, kterou měli v roce 1989. Příští rok by to bez vyššího přidání bylo 112,5 procenta, uvedlo ministerstvo.

Pokud by důchody rostly podle zákona, výdaje na zvýšení by příští rok podle ministerstva činily asi 3,5 miliardy korun. Kdyby se přidávalo víc, tedy o 1,8 procenta, bylo by to asi 6,9 miliardy korun. V roce 2017 by do valorizací pak podle propočtů putovalo 10,6 miliardy a v roce 2018 asi 11,2 miliardy.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…