Prostě prasárna! Radní Bartík dostal facku od šéfky hnutí, za které kandidoval

08.11.2017 19:05

Předsedkyně hnutí Žít Brno Barbora Antonová kritizovala radního Svatopluka Bartíka za to, že zveřejnil na internetu tvrzení o zdraví prezidenta Miloše Zemana. Radní za Brno-střed, který byl zvolen v komunálních volbách jako nestraník právě za Žít Brno, na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývá mu sedm měsíců života. Antonová dnes ČTK řekla, že považuje za neetické zveřejnění podobných tvrzení, ať už jde o zdravotní stav jakéhokoli člověka. Hnutí ale z Bartíkova chování nebude vyvozovat žádné důsledky.

Prostě prasárna! Radní Bartík dostal facku od šéfky hnutí, za které kandidoval
Foto: David Daniel
Popisek: Kandidátka na senátorku za Žít Brno, TOP 09 a Zelené Barbora Antonová s čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem

Prezidentův ošetřující lékař Miloslav Kalaš dnes označil zprávy o vážném zdravotním stavu prezidenta za vymyšlené a nepodložené. Podle něj to nepotvrzují lékařská vyšetření. Vyplývá to z vyjádření, které ČTK zaslal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Mluvčí později na twitteru uvedl, že Zemanův právní zástupce podal na Bartíka trestní oznámení a žalobu.

Žít Brno se k záležitosti jako politické hnutí nijak nestaví. "Je to soukromá aktivita Svatopluka Bartíka a za hnutí to nemůžu komentovat. Píše své osobní názory a jde to mimo hnutí," uvedla Antonová. Záležitost nechtěl komentovat ani primátorův náměstek a místopředseda Žít Brno Matěj Hollan. Podle něj to s výkonem Bartíkovy funkce nijak nesouvisí.

Antonová osobně ale s Bartíkovým postupem nesouhlasí. "Pokud se otevřela nějaká diskuse, není to vůbec o zdravotním stavu, zda je to pravda, nebo není, ale o našem vztahu k soukromým informacím. Někteří s nimi zacházejí jako s veřejným majetkem, a to by se nemělo. Je to bez ohledu na to, zda je to prezident, nebo někdo jiný. Přijde mi to neetické," zdůraznila Antonová. Zveřejnění tvrzení o prezidentově zdravotním stavu kritizovala silnými slovy i na svém facebookovém profilu.

„Jak asi víte, zabývám se amatérsky paliativní péčí. Jednou z nejdůležitějších zásad paliativní medicíny (která by se podle mě měla nekompromisně a hned přenést do všech ostatních oborů) je zachování důstojnosti pacienta. K tomu samozřejmě patří i právo na soukromí. Chápu, že je hrozně rajcovní "vědět víc než ostatní", ale vytahovat na veřejnost podrobnosti o zdravotním stavu kohokoli (bez ohledu na funkci, postavení, chování, vystupování...) je prostě prasárna. Pardon my Latin,“ napsala Antonová na sociální síti.

Bartík v úterý na facebooku napsal, že Zeman má rakovinu a zbývají mu tři až sedm měsíců života. Uvedl také, že prezident o tom tři týdny ví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dah

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…