Prostě zákaz. Kláře Samkové zrušili plánovanou přednášku, odpovědí je silné prohlášení

20.10.2016 10:20

V pátek 21. října se měla v renomovaném brněnském knihkupectví Barvič a Novotný uskutečnit autogramiáda právničky a autorky knihy Proč islám nesmí do Česka Kláry Samkové. Knihkupectví ale autogramiádu zrušilo. Odůvodnilo to tím, že zmíněná kniha vyvolává u lidí odpor. Na svém facebookovém profilu o tom informovala sama Samková.

Prostě zákaz. Kláře Samkové zrušili plánovanou přednášku, odpovědí je silné prohlášení
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Klára Samková

„Prohlašuji, že Barvič–Novotný, potažmo KANZELSBERGER ode mne už neuvidí ani korunu,“ napsala Samková.

Na svém facebookovém profilu také zveřejnila tiskové prohlášení nakladatelství Bondy. To uvedlo, že na autogramiádu už bylo vše připravené. „Doktorka Samková přislíbila účast, plakáty vytištěny a umístěny, hosté a média pozváni. Dnes nám však vedení knihkupectví oznámilo, že autogramiádu vzhledem k ‚odporu, který tato kniha u lidí v obchodě i na sociálních sítích vyvolává‘, ruší!“ píše se v prohlášení.

Na žádost nakladatelství, aby mu bylo blíže upřesněno, co konkrétně se děje, prý zástupkyně této firmy Marie Bubeníková sdělila, že jejich web je prý zahrnut kritickými reakcemi klientů a do kamenného knihkupectví přicházejí zákazníci, kteří jim spílají za úmysl uspořádat v obchodě autogramiádu ke knize „Proč islám nesmí do Česka“. A že se to projevuje na ratingu spokojenosti zveřejněném na webu.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

„Na jejich webu jsme nicméně nic takového nenašli, na facebooku Barvič a Novotný byla k věci jediná zmínka – ohlas návštěvnice stránky Romany Mátlové: ‚Pár negativních komentů od lidí, kterým se ta knížka a autorka nelíbí, stačilo ke zrušení autogramiády?!‘“ podivuje se nakladatelství.

Vzhledem k tomu, že dosavadní jednání o autogramiádě s knihkupci BN prý probíhalo k oboustranné spokojenosti, nakladatelství se domnívá, že knihkupectví Barvič a Novotný bylo v této věci podrobeno nějakému vážnému nátlaku.

„Fakt, že brněnské setkání s Klárou Samkovou bylo ‚seshora‘ zakázáno, vnímáme jako vážný pokus omezit svobodu slova a legální diskusi o postavení islámu v moderní evropské kultuře a doufáme, že je jen náhodou, že k němu dochází právě v moravské metropoli, která je podle našich informací i metropolí tuzemského ‚tolerantního‘ islámu,“ dodalo nakladatelství.

Zároveň příznivce advokátky Kláry Samkové ujistilo, že autogramiáda v Brně přesto proběhne. Brzy prý bude upřesněno, kde k této akci dojde.

Celý text příspěvku Kláry Samkové na jejím facebookovém profilu:

Prohlašuji, že Barvič - Novotný, potažmo KANZELSBERGER ode mne už neuvidí ani korunu...

I s ohledem na skutečnost, že poslední "štací" mojí mámy, středoškolské profesorky dějepisu a češtiny, byla právě Knihkupecká škola, tak to považuji za obzvláště smutné.

Nicméně: zde prohlášení Bondy nakladatelství k novinářské obci:

Vážení kolegové,

dovolte nám, abychom Vás seznámili se znepokojivou skutečností:

Tento pátek, 21. října v 16.00 se měla v renomovaném brněnském knihkupectví Barvič a Novotný uskutečnit autogramiáda významné právničky a autorky knihy Proč islám nesmí do Česka JUDr. Kláry Samkové. Vše už bylo připravené - doktorka Samková přislíbila účast, plakáty vytištěny a umístěny, hosté a média pozváni. Dnes nám však vedení knihkupectví oznámilo, že autogramiádu vzhledem k „odporu, který tato kniha u lidí v obchodě i na sociálních sítích vyvolává“, ruší! Na žádost, aby nám bylo blíže upřesněno co konkrétně se děje nám zástupkyně této firmy paní Marie Bubeníková sdělila, že jejich web je prý zahrnut kritickými reakcemi klientů a do kamenného knihkupectví přicházejí zákaznici, kteří jim spílají za úmysl uspořádat v obchodě autogramiádu ke knize „Proč islám nesmí do Česka“. A že se to projevuje na ratingu spokojenosti zveřejněném na webu. (Na jejich webu jsme nicméně nic takového nenašli, na facebooku Barvič a Novotný byla k věci jediná zmínka – ohlas návštěvnice stránky Romany Mátlové : „Pár negativních komentů od lidi, kterým se ta knížka a autorka nelíbí, stačilo ke zrušení autogramiády?!“ )

Vzhledem k tomu, že dosavadní jednání o autogramiádě s knihkupci BN probíhalo k oboustranné spokojenosti, musíme se domnívat, že knihkupectví Barvič a Novotný bylo v této věci podrobeno nějakému vážnému nátlaku a velmi nás mrzí, že mu podlehlo.

Připomínáme, že kniha Kláry Samkové je sice v očích některých lidí kontroverzní, setkala se však s vlídným přijetím ze strany odborníků a shledává se se značným čtenářským zájmem. Tisková konference v Praze byla velmi dobře navštívena a podobná akce s autogramiádou, která se nedávno uskutečnila v Ostravě, se konala v sále nabitém několika sty lidmi, kteří ji posléze velmi kladně hodnotili.

Fakt, že brněnské setkání s Klárou Samkovou bylo „seshora“ zakázáno vnímáme jako vážný pokus omezit svobodu slova a legální diskusi o postavení islámu v moderní evropské kultuře a doufáme, že je jen náhodou, že k němu dochází právě v moravské metropoli, která je podle našich informací i metropolí tuzemského “tolerantního“ islámu. Zároveň chceme příznivce advokátky Kláry Samkové ujistit, že autogramiáda v Brně přesto proběhne a brzy upřesníme, kde k této akci dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…