Prostřednictvím uprchlíků s námi vede válku Islámský stát, tvrdí Babišův poslanec

12.08.2015 15:01

Příliv uprchlíků do Evropy je v podstatě druhem hybridní války, kterou proti EU vede Islámský stát v Sýrii a Levantě (ISIL). Takový je názor poslance Bohuslava Chalupy (ANO), který to uvedl v odpovědi na otázku čtenáře na svém profilu na serveru ParlamentníListy.cz. Poslanec odpověděl i na řadu dalších dotazů, které se převážně týkaly problémů spojených se současnou vlnou uprchlíků.

Prostřednictvím uprchlíků s námi vede válku Islámský stát, tvrdí Babišův poslanec
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Bohuslav Chalupa, poslanec ANO

Čtenáře, který se podepsal jen jako „Kolibřík A.“ zajímalo, proč za hnutí ANO vystupují v médiích stále ti samí lidé a proč poslanec Chalupa v televizi nevystupuje. Chalupa obsáhle vysvětloval, že média si vybírají, s kým budou či nebudou komunikovat. „Já prozatím to štěstí nemám,“ naznačil, že do médií včetně televizí zván není.

Ohledně toho, že předseda hnutí ANO 2011 Andrej Babiš vlastní mediální skupinu MAFRA, poslanec ujistil, „že je zcela jednoznačně vyloučené cokoliv, co by jen náznakem vyvolávalo pocit, že politik hnutí ANO 2011 vytváří na média z okruhu vlastnictví A. Babiše jakýkoliv nátlak“. Paradoxně se prý ukazuje, že je mnohem snazší pracovat s médii, která Babišovi nepatří.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Změně azylové politiky musí předcházet podrobná diskuse

Chalupa odpověděl i na otázku, zda podpoří změnu azylové politiky. Prý ji podpoří, změně ale musí předcházet velmi podrobná diskuse na všech úrovních, tedy nejen politické, ale především odborné.

Podle Chalupy stávající právní normy, a to jak evropské, tak i mezinárodní, ne zcela dostatečně reflektují zásadní změny, ke kterým v průběhu posledních tří let došlo v globálním měřítku. „Tedy změny v bezpečnostní situaci, v globálních klimatických poměrech, v migraci velkých skupin obyvatelstva atd. atd.,“ vysvětlil.

Uvedl také, že podle jeho osobního názoru je příliv uprchlíků v podstatě druhem hybridní války, která je ze strany ISIL vedena i proti EU. „A v rámci tohoto konfliktu ISIL velmi účelově, nicméně i velmi efektivně, využívá, mimo jiné, uprchlíků jako nástroje k dosažení strategických cílů. V rámci tohoto konfliktu budu navrhovat a přesvědčovat své kolegy, že musíme ještě efektivněji využít všech prostředků k efektivní obraně před tímto útokem, který může být v případě podcenění i fatální,“ dodal.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Jsme připraveni si snížit životní úroveň kvůli zvýšení ochrany a bezpečnosti?

Čtenář „venos“ poukázal na to, že i ANO se podílí na dobrovolném přijetí 1500 imigrantů Českem. Chalupa argumentoval tím, že hnutí ANO 2011 velmi ostře vystupovalo proti nařízeným kvótám. „Nepamatuji se však, že bychom se jakkoli vyjádřili v tom smyslu, že nebudeme přijímat žádné uprchlíky a odmítali diskusi o tom, jakému množství uprchlíků můžeme poskytnout azyl,“ poznamenal.

Upozornil, že to, zda přijmeme 1000 uprchlíků nebo 2000 nebo žádného v podstatě nic neřeší. „EU má obrovský problém a ČR je v této chvíli pouze tranzitní zemí lidí, kteří chtějí a míří do SRN, Francie a VB. Problém je úplně někde jinde – v pašování lidí a byznysu, kterému prozatím nikdo ‚nezatnul tipec‘, v tom, že je zcela nedostatečně chráněna celá jižní hranice schengenského prostoru, ve štědré sociální síti vyspělých zemí a v bezbřehé politické neprozíravosti a falešné morální a politické ‚korektnosti‘ voličů v čelních zemích EU,“ uvedl Chalupa.

Upozornil také na to, zda jsme jako daňoví poplatníci připraveni nést zvýšenou finanční zátěž a snížit si svou vlastní životní úroveň na úkor zvýšené ochrany a bezpečnosti.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Možná by se měla změnit práva azylantů, aby nemohla být zneužívána

Předchozí tazatel pak poslanci ještě položil doplňující otázku, zda číslo 1500 uprchlíků pro ČR je číslo konečné, nebo se ještě vlivem okolností může změnit a zda jsou v tomto číslu zahrnuti rodinní příslušníci, kteří podle zákona o slučování za uprchlíky z jejich mateřských zemí přijedou.

„Nevím, zda je to číslo konečné a nevím, zda jsou do něj zahrnuti rodinní příslušníci, nicméně předpokládám, že pokud to jen trochu lze, budou přijímány celé rodiny, opak by byl zřejmý nesmysl,“ odpověděl poslanec.

Dodal, že pokud by mělo dojít ke změně množství osob, nestane se tak bez předchozí diskuse všech zainteresovaných subjektů, včetně poslanců. „A osobně si nemyslím, že eventuální návrh na zvýšení počtu imigrantů bude pozitivně hodnocen a přijímán,“ podotkl.

Pokud jde o rodinné příslušníky, mezinárodní právo zaručuje oprávněným azylantům další jistá práva, nicméně podle Chalupy je otázkou, zda by bylo možno toto právo vydefinovat takovým způsobem, které by jednoznačně a striktně omezilo možnosti zneužívání těchto práv.

Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…