Prostřelené břicho politika TOP 09, bordely a ruská mafie. Nebývale zákeřná kampaň

08.10.2014 10:47

V nejbohatším volebním obvodě v ČR jde do tuhého. Volby jsou za pár dní a tak přichází na řadu nejtvrdší volební kalibr: pomlouvání soupeřů, městské legendy, podvržené dopisy, prostě: negativní kampaň. Miliardový rozpočet městské části Prahy 1 je pro mnohé dostatečným důvodem, proč odložit rukavice a soustředit se výhradně na rány pod pás.

Prostřelené břicho politika TOP 09, bordely a ruská mafie. Nebývale zákeřná kampaň
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič hází hlasovací lístek do urny

Nejčastějším terčem útoků, které jsou většinou vedeny přes poštovní schránky, je samozřejmě současné vedení, tedy starosta Oldřich Lomecký (TOP 09). Poslední útok v podobě podvrženého dopisu mířil proti jeho politickému soupeři, bývalému starostovi Petrovi Hejmovi (STAN).

Padají trestní oznámení

Do všech schránek v Praze 1 přistál před několik dny leták s nadpisem: Rozhovor s Petrem Hejmou. Text byl zcela vymyšlený, podvržený, plný nesmyslů a vulgarit. Odkazoval na internetové stránky, s nimiž dotyčný nemá nic společného.

„Podali jsme v této záležitosti trestní oznámení,“ řekl ParlamentnímListům.cz Petr Hejma a dodal, že tuší, kdo za podvrženým dopisem stojí. Jména však prozradit nechtěl.

V minulých komunálních volbách získala TOP 09 takřka třetinu všech platných hlasů. Letos to podle předběžných odhadů bude mít mnohem složitější. Objevilo se nevyzpytatelné ANO a vznikla velmi silná koalice STAN, Lidovci a nezávislí.

Kdo dá komu padáka

Starostovi Lomeckému mnozí vytýkají, že zmařil referendum o hernách, výpověď prodejně Zlatá Lyra, zpackanou rekonstrukci Střeleckého ostrova, tajné pakty s ODS, zničení domu U Tří andělů, viní ho z odlivu obyvatel a dalších jevů. Ať právem či neprávem – výsledkem je antikampaň, která v historii Prahy 1 nemá obdoby.

A tak občané našli ve schránkách komiks, ve kterém je starosta Lomecký nakreslen jako upír, který vysává svou městskou část, zloduch, pro něhož neplatí zákony. Jindy zas leták, ve kterém je fotomontáž, jak starosta zpoza barikády bankovek ukazuje výpověď prodejně Zlatá Lyra. Pod obrázkem je text: „Konec výpovědím od Lomeckého, nyní vypovězme my jeho."

Fenomén městské legendy

Plakáty propagující starostu jsou často vyhledávaným hřištěm jeho odpůrců. Kdosi na ně tajně lepí kvíz, ve kterém odkazuje na starostův poměr s tiskovou mluvčí městské části. Jindy se zas na starostových plakátech objevuje nápis E55. Toto stručné sdělení je podpořeno městskou legendou, která našla svou živnou půdu především v místních hospodách. Vypráví o starostově prostřeleném břichu od ruské mafie a údajné vazbě na vykřičené domy nedaleko silnice E55.

Další legendou, která nyní žije v ulicích Prahy 1, je pirátský útok na počítačový systém Prahy 1. Pirátům se prý podařilo prolomit ochranu a vniknout do účetnictví radnice. Získali prý dokument, který bude mít pro současné vedení zničující dopad.

Proč je to drsnější než dřív

Vypjatost letošních komunálních voleb v Praze 1 je umocněna faktem, že nové zastupitelstvo bude mít jen 25 členů, což je o deset méně než dosud. Ve volbách kandiduje rekordních 15 stran a uskupení a je zřejmé, že o výsledku bude rozhodovat každý hlas.

V roce 2010 bylo v Praze 1 odevzdáno 10 890 platných obálek. K tomu, aby se nějaká strana nebo uskupení dostaly na radnici, tehdy stačilo přibližně 600 platných hlasů. Jen pro představu: 600 voličů je cca šest domů po 100 nájemnících, tedy jen taková menší ulice. Letos to bude podobné.

Průzkumy volebního mínění zaměřené jen na region Prahy 1 neexistují. Při odhadu volebního výsledku se tak lze řídit pouze celopražským průzkumem agentur SANEP a STEM. Podle nich a vycházejíce ze znalosti místního prostředí mají šanci dostat se do zastupitelstva Prahy 1 tyto subjekty: TOP 09. Koalice STAN – lidovci a nezávislí. ČSSD. Na hranici zvolitelnosti osciluje ODS, koalice Piráti – Les – nezávislí a Svobodní. Velkou neznámou, která je klíčovým faktorem pro celé volby na Praze 1, je výsledek hnutí ANO, které se pohybuje v rámci celé Prahy na špici, tedy na prvním nebo druhém místě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…