Protektorát byl rájem na zemi, napsal. A bude se zodpovídat: Stížnost zamítnuta

11.08.2012 7:44

Aktivista Jan Šinágl bude obviněn z popírání nacistických zločinů kvůli dvěma článkům, které zveřejnil na svých internetových stránkách. Šinágl proti zahájení trestního stíhání podal stížnost, ale žalobce Petr Bláha z Krajského státního zastupitelství v Praze to zamítl. Napsaly Lidové noviny.

Protektorát byl rájem na zemi, napsal. A bude se zodpovídat: Stížnost zamítnuta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Šinágl před sjezdem NS-LEV 21

Šinágl je obviněný z trestného činu popírání, schvalování a ospravedlňování genocidy kvůli svým dvěma článkům. V nich prý zpochybňoval zločiny nacistů proti českému národu v období heydrichiády. Hrozí mu za to až tři roky vevězení.

Myslel jsem, že to pan žalobce odpinkne

Trestní oznámení na Šinágla podala zpěvačka Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem a bývalým poslancem Bohuslavem Hubálkem, připomínají Lidové noviny.

Aktivista se pokusil napadnout zahájení trestního stíhání. Ve svých článcích prý citoval jiného autora. Zároveň ale s citovanými názory souhlasí. Jeho stížnost tedy státní zástupce zamítl.

„Krok pana žalobce mě překvapil. Když jsem s ním mluvil, měl jsem pocit, že by se tohoto případu rád zbavil. Myslel jsem, že má tolik rozumu, že to odpinkne, a bude klid. Pro mě je to další důkaz, že tu existují nějaké tlaky a zájmy z vyšších míst,“ řekl Šinágl LN.

Protektorát byl takovým malým rájem na zemi, tvrdí Šinágl

Šinágl mimo jiné píše, že k atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha došlo navzdory vůli domácího odboje. Atentátníci podle Šinágla také narušili pohodlnou kolaboraci průměrných Čechů.

„Protektorát byl zkrátka takovým malým rájem na zemi. Heydrichova politika fungovala a to je problém, který s ním dodnes Češi mají,“ citují Šinágla LN.

S tím ovšem nesouhlasí Ústav pro studium totalitních režimů. „K uvolnění poměrů v Protektorátu Čechy a Morava v souvislosti s nástupem Heydricha nedošlo. Heydrich po svém nástupu do úřadu zastupujícího říšského protektora vyhlásil civilní výjimečný stav a zahájil činnost takzvaných stanných soudů gestapa,“ vysvětluje odborný posudek.

Celá rodina mi zůstala v Osvětimi, připomněl Martin Michal

Šinágl také nařkl Vondráčkovou, že na něj s manželem podala trestní oznámení kvůli tomu, že se zastával Marty Kubišové. Obě zpěvačku spolu vedou spor kvůli zrušenému turné Golden Kids.

Martin Michal k tomu řekl, že jeho celá rodina zůstala v Osvětimi a názory Šinágla nepatří do slušné společnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…