Protest proti úložišti v sedmi lokalitách podpořily i stovky lidí

18.04.2015 18:48

Do dnešních pochodů a akcí proti úložišti radioaktivních odpadů se podle údajů od organizátorů zapojily někde desítky a jinde stovky lidí. Protesty se konaly na sedmi místech Česka zvažovaných pro stavbu úložiště. Lidé šli po cestách, na které by mohl být v budoucnu vstup zakázán.

Protest proti úložišti v sedmi lokalitách podpořily i stovky lidí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Na Klatovsku se hodinu po poledni rozezněly zvony, u Budišova na Třebíčsku vytvořilo 300 obyvatel živý řetěz ve tvaru NE. Akci nazvanou Den proti úložišti pořádaly obce a nevládní organizace. Protesty ve všech lokalitách vytipovaných státní Správou úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro stavbu trvalého úložiště se ke stejnému datu konaly poprvé. Největší podporu měly na Klatovsku a na Třebíčsku.

V prvních dvou místech se odpůrci úložiště sešli dopoledne

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) věří, že se státu podaří najít takové řešení, proti kterému by lidé neprotestovali. Pokud se v zemi využívá jaderná energetika, je podle něj třeba počítat i s produkcí odpadu. "A pokud se máme chovat odpovědně vůči budoucnosti, tak bychom měli zajistit trvalé úložiště, které nebude ohrožovat životní prostředí. Lokalitu pro trvalé úložiště hledáme a já pevně věřím, že najdeme takové rozumné řešení, proti kterému nebude nutno protestovat," řekl dnes České televizi premiér. Státní správa bude podle něj komunikovat se všemi obcemi ve vytipovaných lokalitách, a dostanou od ní všechny informace, které budou potřebovat.

V prvních dvou místech se odpůrci úložiště sešli dopoledne. V lokalitě Horka na pomezí Třebíčska a Žďárska dalo asi 300 místních lidí svůj názor najevo spojením do živého řetězu ve tvaru NE. Podle Jany Nožičkové ze sdružení Zdravý domov Vysočina jim vadí možné zásahy do krajiny i přístup státu, který chce úložiště prosadit. "Je to vlastně taková bezmoc nějakým způsobem si vydiskutovat svoje podmínky, práva a možnost odmítnutí, když se nám to nebude líbit," řekla.

V lokalitě Čihadlo na Jindřichohradecku putovalo z Lodhéřova na Čertův kámen na 80 lidí

Odpůrce případného úložiště v Čertovce u Lubence na Lounsku přišlo podpořit kolem 140 lidí. Deštěm a zimou se nenechala odradit sedmdesátka turistů, kteří si vyšlápli na pochod z Blatna přes Lubenec ke kostelu sv. Jiljí v Libyni. Další se připojili na koncertě u kostela.

Na dalších pěti místech začaly akce po poledni. Během Dne proti úložišti, které by mohlo být v lokalitě Březový potok na Klatovsku, se na petičních listinách sešlo 925 podpisů, uvedl starosta Pačejova Jan Vavřička. Jen do štafety z Pačejova do Chanovic se zapojila stovka běžců, další lidé přišli na koncert. Protest doprovodilo tříminutové vyzvánění zvonů v dotčených obcích. "My jsme tady v Pošumaví a všechny naše obce leží v místě, kde je nádherná krajina. Takováhle gigantická stavba by to prostředí nenávratně narušila," řekl Vavřička.

V lokalitě Čihadlo na Jindřichohradecku putovalo z Lodhéřova na Čertův kámen na 80 lidí. Okružní Pochod krajem, kde se plánuje úložiště v další jihočeské lokalitě Magdalena, vyšel z Makova, postupně se sešlo 70 lidí.

Na Kraví horu na Žďársku přišla stovka odpůrců úložiště. Happeningu na vrchu Čeřínek u Jihlavy se jich zúčastnilo zhruba 150. Program s protijadernou taškařicí tam pořádaly obce a aktivisté z lokality Hrádek.

Ministerstvo životního prostředí loni v říjnu povolilo průzkum pro úložiště ve všech místech

SÚRAO si podle svého prohlášení z tohoto týdne uvědomuje rozdílnosti názorů na úložiště. "Postoj odpůrců respektujeme, přičemž jejich výhrady jsou pro nás důležitým indikátorem toho, jakým oblastem musíme v komunikaci s lokalitami věnovat více pozornosti," uvedl ředitel správy Jiří Slovák.

Kvůli úložišti na vyhořelé palivo z jaderných elektráren chce správa úložišť zahájit průzkumy v lokalitách Čertovka na pomezí Ústeckého a Plzeňského kraje, Březový potok u Horažďovic v Plzeňském kraji, v Magdaleně na Táborsku, Čihadlu na Jindřichohradecku a na třech místech na Vysočině: Kraví hoře na Žďársku, Hrádku na Jihlavsku a Horce na Třebíčsku.

Ministerstvo životního prostředí loni v říjnu povolilo průzkum pro úložiště ve všech místech, o která správa úložišť žádala. Kvůli odvolání občanských sdružení a obcí se záležitost vrátila na ministerstvo a SÚRAO teď čeká na konečný verdikt. Lokalita pro stavbu úložiště by v Česku měla být vybrána kolem roku 2025. Rozsáhlý podzemní komplex pro uložení radioaktivního odpadu pak má být budován v letech 2050 až 2065.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …