Protesty proti průjezdu vojsk USA jsou prý propaganda. A tím ministr Stropnický v Partii zdaleka neskončil

22.03.2015 12:19

Hosty nedělní Partie FTV Prima byli ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Debatovali o průjezdu konvoje NATO přes Českou republiku. Podle Stropnického se to moc nafukuje, jakékoli zpochybňování našeho dobrovolného členství v NATO navíc považuje za nebezpečné. Kováčik naproti tomu tvrdil, že nejsme v NATO tak úplně dobrovolně a varoval před totalitou. Následně se pánové přeli o Ukrajinu, Rusko i prezidenta Zemana.

Protesty proti průjezdu vojsk USA jsou prý propaganda. A tím ministr Stropnický v Partii zdaleka neskončil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

"Je to spojenecké ubezpečení, že Aliance funguje a je akceschopná," prohlásil hned na úvod Stropnický s tím, že k přesunu vojsk nedochází poprvé, jen se to dřív dělo jinými cestami než po silnici a nebývalo to za dne. "Jenže tento průjezd se vymyká, sami Američané říkají, že budou demonstrovat sílu, budou se také zastavovat a debatovat s občany," kontroval Kováčik. Podle jeho názoru navíc není postup české vlády úplně v souladu s Ústavou.

Stropnický však diváky ujišťoval, že si nechal dělat právní rozbory více odborníky a tito vyslovili názor, že je postup vlády v souladu s Ústavou. Kováčik přesto trval na svém, ukazování svalů je nad rámec toho, co může schválit sama vláda. Pokud budou vojáci hovořit s občany, jde o akt, který je podle Kováčika nad rámec běžného přesunu. Komunisté proto na příští sobotu svolávají protestní akci proti průjezdu konvoje.

Ministr vyjádřil pochopení pro obavy části společnosti z průjezdu vojsk naší zemí, jde však o emocionální strach, který nemá racionální jádro už jen proto, že přes naše území přejedou spojenecké síly a že jsme do NATO vstoupili dobrovolně. To, co se děje okolo tohoto průjezdu, je podle něj součástí propagandy. "Myslím, že zpochybňovat Alianci je v zásadě hazard s naší bezpečností," míní ministr.

Herecká aktivita nebo spojenecká zodpovědnost

Obratem přišel další útok Kováčika. "Já bych o dobrovolnosti členství v Alianci tak úplně nemluvil," konstatoval komunista. Proč? Protože naše členství nebylo schváleno v referendu, a pokud jde o propagandu, pak bychom podle jeho názoru měli myslet na to, že z EU zní argumenty čistě ve prospěch tohoto konvoje. Jde o problém, který si vyžaduje širší rozbor než nějaká detektivka, zaznělo také z úst komunistického zákonodárce v narážce na Stropnického herecké působení.

První polovinu debaty ministr posléze uzavřel jasným prohlášením. "Pokud budeme tak banální akt, jako je pouhý přesun vojsk, tímto způsobem problematizovat, tak to sníží naši kredibilitu jako spolehlivého partnera." Průjezd konvoje NATO se podle jeho názoru zbytečně nafukuje, a pokud odpůrci průjezdu hrozí dokonce určitým násilím, tak je to za hranou. Jak vojáci, tak policie budou prý připraveni na ledacos, ale Stropnický odmítá komentovat každý výkřik, který se objevuje na internetu.

Kováčik ujišťoval, že komunisté žádné násilné akce nechystají, znovu ale zdůraznil, že v Česku často zaznívají v médiích pozitivní ohlasy na průjezd vojsk NATO, což není zdravé pro demokracii. "Totalita hrozí vždy a začíná to právě omezováním pestrosti vyjádřených názorů," varoval. "České média bývají v poslední době kritizována, že neinformují úplně vyváženě," pokračoval.  

Ukrajina a Zemanova cesta do Moskvy

Následně se politici vyjadřovali k situaci na Ukrajině. Stropnický zdůraznil, že v zájmu Ruska je i nadále podporovat separatisty, protože jinak by ztratilo na Ukrajině vliv. "Separatisté mají v tuto chvíli na 230 tanků. Kde je vzali, to si na ně snad našetřili?" ptal se ironicky ministr s tím, že ruský prezident Vladimir Putin celý rok vehementně popíral ruské vojenské angažmá u svých sousedů, až je v televizním vystoupení k prvnímu výročí okupace Krymu přiznal.

"My jsme si zvykli na to, že Rusko obsadilo Krym, teď hledí na Mariupol jako na spojnici, my jsme si zvykli, že ruský prezident řekne, že ruští vojáci na Krymu nejsou, následně řekne opak a málem to ještě považuje za bonmot. Proto se nedivme např. pobaltským státům, že se cítí ohroženy," konstatoval ministr.

Kováčik nechtěl ruské vojenské angažmá komentovat, apeloval pouze na to, aby z prostoru bojů zmizely všechny zbraně a jednalo se o míru cestou naplňování minských dohod. Českou vládu ocenil za to, že drží toto stanovisko. "Otázkou je, jak je to se soukromými firmami a dodávkami zbraní do oblasti bojů. Tomu by mělo napomoci i to, že se bude NATO stále více a více přibližovat k Rusku."

Stropnický to ale viděl zcela jinak. Míč je v tuto chvíli na straně Ruska, které jednak intervenuje na Ukrajině a jednak ve vlastní zemi nechává mizet novináře a předkládá pohádky, kterým nelze věřit. V tomto podle ministra nelze Západ a Rusko srovnávat. Kováčik mu ale obratem připomněl intervenci Západu v Iráku či Libyi.

Došlo i na cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy. Zatímco podle Stropnického je to vzhledem k Ukrajině poněkud problematická akce, podle Kováčika je třeba uctít oběti Rudé armády, která osvobodila většinu našeho území. Stropnický však prý nemíní velikost sovětských oběti zpochybňovat, má jen za to, že by bylo možné uctít je i jinak.

Armáda údaje potřebuje, ochránci soukromí by měli řešit něco jiného, konstatoval ministr

Nakonec se debatovalo i o schraňování citlivých údajů mladých mužů a žen pro případné ohrožení státu. Ministr sice uznává, že otázky jako: Pomočujete se, jsou otázky citlivé, ale je třeba je mít, aby Česká republika věděla, jak na tom je pro případ ohrožení země. "Doufám, že se zase jednou neprokáže, že si Češi neumí vládnout," posteskl si v této souvislosti šéf rezortu obrany. Pokud jde o aktivisty bránící soukromé údaje, měli by se podle Stropnického zaměřit spíš na lidi, kteří lidem volají a dnes a denně jim vnucují něco ke koupi. "Volají i mně, a já vůbec nevím, kde vzali moje číslo," řekl ministr.

Komunisté prý budou velmi citlivě posuzovat tuto novelu, až dorazí do sněmovny, protože takto citlivé údaje by mohly být zneužity, až se někdy změní politická garnitura v této zemi. I Kováčik ale občany ujišťoval, že vyplnění dotazníku ještě neznamená návrat povinné vojenské služby. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…