Proti Putinovi je půlka civilizovaného světa. Jednou zaplatí, těší se Luboš Palata

21.07.2017 8:49

Povstalci v ukrajinském Doněcku vyhlásili nový stát – Malorusko. Luboš Palata v komentáři pro MF Dnes vysvětluje, proč se tak stalo právě teď. Je prý třeba podívat se, co se zrovna hodí vládcům v Kremlu, bez jejichž vydatné pomoci by se povstalci dlouho neobešli. Je za tím prý Putin, který jednoho dne zaplatí minimálně za jeden čin na Ukrajině.

Proti Putinovi je půlka civilizovaného světa. Jednou zaplatí, těší se Luboš Palata
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

Proč bylo Malorusko vyhlášeno zrovna teď? Prý proto, že si svět připomíná výročí sestřelení letounu MH17 nad Ukrajinou. Na palubě letadla zemřeli Nizozemci, Němci, Britové a občané dalších států. Západ nepochybuje o tom, že 298 lidí na palubě letu zemřelo, protože ho sestřelila z oblohy ruská zbraň.

„Po třech letech vyšetřování pod vedením Nizozemska, Austrálie a Malajsie došli prokurátoři k jednoznačnému závěru, že boeing letu MH17 byl sestřelen nad územím východní Ukrajiny ovládaným proruskými ozbrojenci, a to raketovým systémem Buk pocházejícím z Ruska a s ruskou vojenskou posádkou. Kreml přes jasné závěry vyšetřovatelů a mnohé další jednoznačné důkazy přítomnost svých vojáků na východní Ukrajině popírá,“ připomíná Palata.

Separatisté v roce 2014 zřejmě nebyli dost vycvičeni a nemohli systém Buk používat, ovládala ho pravděpodobně ruská posádka. Zřejmě je také pravda, že separatisté chtěli sestřelovat jen ukrajinská letadla a žádná jiná. V případě letu MH17 šlo tedy o omyl. Jakákoli civilizovaná země by se podle Palaty za podobný omyl omluvila, přiznala chybu a pozůstalým po obětech by zaplatila patřičné odškodné.

Ruský prezident Vladimir Putin ale něco takového udělat nemůže. Kdyby to udělal, vlastně by tím přiznal, že vede válku proti sousednímu státu a nese odpovědnost za tisíce mrtvých na Ukrajině, pokračuje komentátor. Palata přesto věří, že za to Putin jednoho dne zaplatí.

„... tady proti Kremlu nestojí vláda v Kyjevě, ale doslova půlka civilizovaného světa, soudy a vyšetřovatelé v Nizozemsku či Austrálii, kteří se nenechají zastrašit ani zmást snůškami lží a dezinformací. Už proto, že jsou tu stovky pozůstalých, kteří se budou domáhat spravedlnosti včetně odškodného. Jejich blízké jim to už nevrátí, ale pocit, že byli nalezeni a označeni viníci této masové vraždy, potřebují, jinak nedojdou klidu,“ shrnuje autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…