Proti šíleným fanatikům je třeba nekompromisně bojovat, říká smutný Sobotka

23.12.2016 6:00

V sousedním Německu se tragicky potvrdilo, že terorismus nezná hranice a že jeho obětí se může stát i český občan, uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) k oznámení, že při pondělním teroristickém útoku v Berlíně zahynula i Češka Naďa Čižmár.

Proti šíleným fanatikům je třeba nekompromisně bojovat, říká smutný Sobotka
Foto: pppartners.cz
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil AČR v Ostravě

Evropa musí být podle něho více než kdy jindy jednotná a silná. „Musíme zásadně posílit naši bezpečnost a vést proti těmto šíleným fanatikům nekompromisní boj," píše se v prohlášení na webu vlády.

Podle Sobotky je třeba přísně chránit vnější hranice unie, zastavit nelegální migraci a zabránit všemi dostupnými prostředky šíření radikální islamistické náboženské nenávisti uvnitř Evropy, píše ČTK.

Atentát, při němž najel kamion do lidí na vánočním trhu v centru německé metropole, si vyžádal 12 životů. Po pravděpodobném pachateli útoku, Tunisanovi Anisovi Amrim, stále pátrá policie v Německu a dalších evropských zemích.

Předseda vlády vyjádřil hlubokou lítost nad tragickou smrtí české občanky

Premiér připomněl, že vláda bezprostředně po berlínském útoku preventivně posílila bezpečnostní opatření a navýšila počty policistů na veřejných místech. Zástupci bezpečnostních složek a tajných služeb průběžně vyhodnocují všechny dostupné informace. Vláda je připravena rychle a adekvátně reagovat, uvedl Sobotka.

Předseda vlády vyjádřil hlubokou lítost nad tragickou smrtí české občanky a také soustrast a solidaritu všem jejím blízkým. „Snad mohu promluvit za všechny naše spoluobčany: V této těžké chvíli nejsou sami, jsme v duchu všichni s nimi, myslíme na ně, mají naši plnou podporu. Prostřednictvím ministra zahraničí jsem požádal zastupitelský úřad v Berlíně o maximální pomoc rodině zavražděné ženy," uvedl Sobotka.

Premiér odsoudil barbarské teroristické činy, které mají za cíl rozsévat v Evropě strach, zmar a nenávist. Podle něho jsou přímým útokem „na naši svobodu, kulturní identitu a demokratické hodnoty našeho života". Sobotka vyjádřil naději, že pachatel berlínského atentátu bude co nejdříve dopaden a potrestán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…