Protikorupční advokát v noci svěřil síti: Mám strach, že skončím jako Nečas

03.03.2014 9:42

Advokát Václav Láska se v neděli večer podíval na reportáž o Janě Nagyové (dnes Nečasové) v pořadu ČT 168 hodin, a pak se na Facebooku podělil o své dojmy. Nad demonstrací kýčovitého luxusu paní vrchní ředitelky prý váhal, jestli se smát, nebo nadávat, a nakonec dostal strach.

Protikorupční advokát v noci svěřil síti: Mám strach, že skončím jako Nečas
Foto: red
Popisek: Václav Láska

Anketa

Co říkáte způsobu, jakým média informují o Janě Nagyové?

hlasovalo: 14232 lidí

Je prý nepochybné, že přijímání statisícových prezentů v době, kdy se obyčejný úředník bojí převzít bonboniéru, je naprosto neakceptovatelné. A je celkem jedno, zda policie prokáže, že tato podarování byla součástí protislužeb, naplňujících skutkové podstaty trestných činů. Jednání Nagyové považují ti radikálnější za arogantní lumpárnu, a i ti nejmírnější by prý nejspíš zvolili formulaci „velmi hloupé“.

Existuje však jeden člověk, který ani toto není ochoten přiznat a stále mele cosi o politické kauze. Je to Nagyové bývalý nadřízený a současný novomanžel Petr Nečas. A Láska nechápe, proč to dělá. V politice zcela určitě skončil, takže nebrání žádné křeslo. Sám si podle všeho nic nenakradl, takže se nejedná o zatloukání spolupachatele. Místo toho, aby svou sekretářku pořádně seřval za to, co nejspíš za jeho zády prováděla, pojal ji za manželku.

„Důvodů může být víc. Ale obávám se, že hlavní příčinou je biochemická reakce, která způsobí zamilování. Respektive u mužů středního věku spíše zblbnutí,“ píše advokát Láska. Nečas byl podle něj vždy inteligentní, vzdělaný a profesně úspěšný. Byl však vždy trochu submisivní, a tak jej zblbla jedna žena. A právě to prý advokátu Láskovi nahání strach.

„Letos mi bude čtyřicet. Jsem v krizovém věku. Mám rád věci pod kontrolou a pořád si myslím, že vždy a za všech okolností to budu hlavně já, kdo bude řídit svůj život. Jenže pak v televizi zahlédnu Petra Nečase a má jistota je pryč,“ svěřil se sociální síti protikorupční advokát. Jeho nedělní večer prý ovládla otázka, klokotající v hlavě mnoha čtyřicátníkům: Může se to stát i nám? 

Co přesně napsal Václav Láska na Facebook:

Tak se tak koukám na reportáž o Janě Nagyové/Nečasové, jak dostávala jako státní úřednice dárky za statisíce. A přemýšlím, jestli se mám tomu smát, nebo být naštvaný. Po chvíli však ve mně převládne pocit úplně jiný. A to strach. A hned vysvětlím z čeho.

Asi každý soudný člověk vidí, že v době, kdy se slušný úředník bojí přijmout od občana bonboniéru, je situace, kdy úřednice od "premiéra" přijímá statisícové dary od vrcholných manažerů podniků se státní účastí, vysokých úředníků a zejména soukromých osob, které dostávají státní zakázky, naprosto neakceptovatelná. Spíš taková situace je bližší reportáží o luxusním sídle Janukovyče, než o demokratické zemi v srdci evropy. Až v budoucnu se dozvíme, jestli policie shromáždí dostatek důkazů na to, aby prokázala, že tohle přijímání dárků bylo součástí trestného činu.

Že je to však od paní Nagyové jednání, které lze kvalifikovat v rozmezí od "velmi hloupé" (u těch mírnějších povah) až po "arogantní lumpárna" (u těch naštvanějších povah), to snad je zřejmé. To snad vidí všichni. Tedy až na jednoho. Na Petra Nečase. Ten si dál mele svou o politické kauze.

Proč? Premiér už není, své křeslo nebrání? Sám si asi nic nenakradl, takže nekryje spolupachatelku. Proč ještě svoji současnou ženu alespoň pořádně neseřval za to, že za jeho zády, za zády "protikorupčního premiéra", činila to, za co by se každý jiný státní úředník okamžitě pakoval ze svého místa? To, co je symbolem klientelismu?

Důvodů může být víc. Ale obávám se, že hlavní příčinou je biochemická reakce, která způsobí zamilování. Respektive u mužů středního věku spíše zblbnutí.

Petr Nečas byl vždy trochu submisivní. Ale zejména je to člověk inteligentní. Je vzdělaný. Byl profesně úspěšný. Přesto ho zblbla jedna žena.

No, a proto jde na mě strach. Letos mi bude čtyřicet. Jsem v krizovém věku. Mám rád věci pod kontrolou a pořád si myslím, že vždy a za všech okolností to budu hlavně já, kdo bude řídit svůj život.

Jenže pak v televizi zahlédnu Petra Nečase a má jistota je pryč. Na místo ní mi hlavou běží otázka, která klokotá možná v hlavě více čtyřicátníkům. Může se to stát i nám?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…