Protikorupční advokát zuří: Poslanec si může ve sněmovně dělat, co chce

16.07.2013 21:39

Známý český právník Václav Láska vidí v rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze tří "rebelů" smutný právní milník. V rozhovoru pro server Ihned.cz vyjádřil svoje rozhořčení nad tím, že se rozhodnutí může stát povolenkou k tomu, aby si politik na půdě sněmovny dělal co chce.

Protikorupční advokát zuří: Poslanec si může ve sněmovně dělat, co chce
Foto: red
Popisek: Václav Láska

"V době, kdy vyjednávali, kdy se měli úplatku dopustit, tak poslanci byli. To je stejný názor, jako měl soud v případě s Bártou, tedy že poslanec na půdě Poslanecké sněmovny může brát úplatky, může vydírat, může dělat, co chce, protože se na to vztahuje imunita projevu na půdě sněmovny. To je prostě zdrcující závěr," říká v rozhovoru pro server. Tuto středu má také mandátní a imunitní výbor rozhodnout o vydání expremiéra Petra Nečase kvůli kauze Jany Nagyové. Podle Lásky tak ale neučiní a vliv nynější rozhodnutí soudu bude mít i na působnost státních zástupců.

"Ve vztahu k státním zástupcům to pravděpodobně znamená, že trestní stíhání exposlanců končí. Samozřejmě sněmovna nevydá pana Nečase a státní zástupci možná i stáhnou žádost o vydání pod vlivem tohoto rozhodnutí. Jestli to byl, nebo nebyl trestný čin se rozhodne asi pouze a jenom na trestním stíhání paní Nagyové," dodává Láska. A jaké je poučení z rozhodnutí Nejvyššího soudu pro ostatní poslance? "Znamená to, že když jsem poslanec, tak si můžu dělat na půdě Poslanecké sněmovny, co chci. Můžu vydírat, zřídit si tam kancelář, vyhrožovat, brát úplatky," vypočítává zdrceně advokát.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…