Protikorupční organizace: Na severu Čech se chystá uplácení voličů

20.08.2014 12:34

Transparency International (TI) spouští monitoring financování podzimních komunálních a senátních voleb, do kterého se na webu www.transparentnivolby.cz může zapojit i veřejnost. Podvodů a kupčení s hlasy se TI obává zejména na severu Čech a Moravy. Kritizuje také kampaň pražského magistrátu „Víte, že...", která za peníze města propaguje TOP 09.

Protikorupční organizace: Na severu Čech se chystá uplácení voličů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

Sledování transparentnosti financování je podle neziskové organizace nutné vzhledem k řadě podvodů a nekalostí, které se při volbách staly v minulosti. „Už dnes máme podezření, že se v obci Karlova Studánka bude opakovat scénář z minulých voleb, kdy občané účelově přihlášení k trvalému pobytu budou mít za úkol zajistit místo v zastupitelstvu určitým kandidátům," uvedl na dnešní tiskové konferenci Petr Leyer z TI.

„V severních Čechách se pak zřejmě chystá přímé uplácení voličů v sociálně vyloučených lokalitách," nechal se také slyšet s tím, že v minulosti se dal jeden hlas koupit za pár stovek korun. Podobných problémů se organizace obává i na severní Moravě. I proto budou na volby ve vybraných obvodech dohlížet její zástupci.

TI bude sledovat i transparentnost financování kampaně

Transparentnost financování volební kampaně bude TI sledovat především v 27 senátních obvodech a osmi největších městech - Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Hradci Králové, Olomouci a Ústí nad Labem. Místní koordinátoři v nich budou monitorovat transparentní účty kandidátů, jejich příjmy a výdaje na kampaň, ale i volební mítinky a jejich finanční náročnost. Závěrečné hodnocení pak zveřejní 25. září.

Pražská radniční kampaň TOP 09 by v jiných zemích neprošla

V komunálních volbách chce TI také sledovat, zda radniční weby a městská periodika nejsou zneužívána pro politickou reklamu. V této souvislosti organizace kritizovala například „informační kampaň", která na reklamních plochách v Praze upozorňuje na úspěchy města pod vedením TOP 09. V některých jiných zemích by podle organizace bylo nepřípustné, aby se taková kampaň hradila z městských peněz.

Senátní kandidáti budou TI požádáni, aby zodpověděli sedm otázek týkajících se transparentního financování volební kampaně. Jejich odpovědi budou zaznamenány do Mapy senátních voleb a oznámkovány. Výsledky budou publikovány 1. října.

Do monitorování kampaně se může zapojit i veřejnost, která má možnost na www.transparentnivolby.cz hlásit volební podvody. Lidé mohou také pomoci s mapováním volebních kampaní, billboardů a další reklamy, kterou lze pomocí speciální aplikace zanášet do Mapy kampaní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…