Protikorupčníci píší premiérovi: Kandidát ČSSD na šéfa vyšetřovací komise k D47 je ve střetu zájmů

06.02.2015 12:55

Žhavý kandidát na post předsedy sněmovní vyšetřovací komise k předražené dálnici D47, poslanec ČSSD Jan Birke, je možná ve střetu zájmů. Podle pátečního Práva na to upozorňují zástupci iniciativ Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci.

Protikorupčníci píší premiérovi: Kandidát ČSSD na šéfa vyšetřovací komise k D47 je ve střetu zájmů
Foto: red
Popisek: Jan Birke, ČSSD

Ti zaslali premiérovi Bohuslavu Sobotkovi a také všem poslancům otevřený dopis, ve kterém upozorňují na možný střet zájmů. Dopis podepsali například bývalá politička Hana Marvanová nebo Jan Štern, bývalý náměstek na ministerstvu spravedlnosti.

Předsedu vyšetřovací komise se zákonodárcům zatím zvolit nepodařilo. Nicméně v poslední volbě 23. ledna dostal Birke nejvíc hlasů.

„O střetu zájmů Jana Birkeho nelze pochybovat. Je totiž ve zřejmém zájmu lidí se zásadním vlivem na ČSSD, aby věc dopadla v neprospěch státu a ve prospěch stavebních firem,“ napsali aktivisté poslancům.

Podle autorů dopisu jak Bohuslav Sobotka, tak i jeho přítel Radek Pokorný a poslanec Jan Birke mají společnou historii účasti na pochybné privatizaci Sokolovské uhelné, kterou Bohuslav Sobotka zaštiťoval coby ministr financí. „Radek Pokorný v rámci ní působil jako právní poradce na straně kupující, a Jan Birke působil v orgánech Sokolovské uhelné,“ píší aktivisté s tím, že Radek Pokorný je právním zástupcem firmy Eurovia a dalších stavebních společností, které jsou ve sporu se státem kvůli nekvalitní stavbě dálnice D 47.

Premiér slova aktivistů odmítl s tím, že jejich argumenty pokládá za věcně chybné. Poukázal na to, že v době výstavby dálnice D47 byla ČSSD v opozici, a tak prý nemůže být spojována s řízením ministerstva dopravy za vlády, v níž byly pravicové strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…