Protikorupčníci žádají odvolání Mynáře. Krnáčová nechá prověřit prodej vily svým týmem Minulost

08.01.2015 16:35

Protikorupční organizace Vraťte nám stát! a Veřejnost proti korupci vyzvaly prezidenta Miloše Zemana, aby kvůli kontroverzní koupi vily v pražských Strašnicích odvolal Vratislava Mynáře z funkce hradního kancléře.

Protikorupčníci žádají odvolání Mynáře. Krnáčová nechá prověřit prodej vily svým týmem Minulost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Mynář koupil dům za 5,5 milionu korun, což bylo podle některých expertů výrazně pod běžnou cenou za podobnou nemovitost. Organizacím se také nelíbí, že mu vilu prodal advokát lobbisty Romana Janouška Vít Široký. 

„V demokratickém právním státě je nepřijatelné, aby vysoce postavený státní úředník, blízký spolupracovník prezidenta republiky, prováděl tak kontroverzní obchody, navíc přímo či nepřímo s lidmi, kteří jsou napojeni na tzv. klientelistické či kmotrovské sítě," uvedly v tiskovém prohlášení protikorupční iniciativy. Žádají, aby Mynář zveřejnil své majetkové poměry a plat. Prezident by podle nich měl zvážit také to, zda nepodá podnět, aby policie majetek kancléře prošetřila. 

Premiér: Mynář poškozuje úřad prezidenta

Kauzu již ve středu komentoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Je přesvědčen, že případ poškozuje úřad prezidenta republiky. Zeman zatím Mynáře neodvolal, podle středečního vyjádření hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se k záležitosti vyjádří „v pravý čas". Sám kancléř v nákupu nic podezřelého nevidí, za vilu prý zaplatil zhruba o deset procent víc než Široký. Také právník byl podle svých slov s obchodem spokojen. 

Média již komentovala další Mynářovy nákupy nemovitostí. Například v letech 2003 a 2006 kancléř nadvakrát koupil čtyřpatrový měšťanský dům nedaleko Pražského hradu, dohromady za 12 milionů korun. Už rok poté, co nemovitost Mynář získal, byl ale dům oceněn znalcem na 28 milionů. Nyní vlastní dům firma VV invest, ve které se podle médií prokazuje Mynář anonymními akciemi. 

Své majetkové poměry nyní bude Mynář zřejmě muset vysvětlovat i daňovým úředníkům, a to kvůli možnému krácení daně při převodu. Uvedla to dnešní MF Dnes s odvoláním na vysoce postaveného úředníka finančního ředitelství. Mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová listu řekla, že Mynářův nákup strašnické vily budou správci daně zkoumat v případě, že se jim nebudou zdát dokumenty, které o obchodu obdrží. 

Pokud se berní úřad rozhodne prověřit kancléřův majetek komplexněji, může porovnávat jeho příjmy a výdaje až tři roky do minulosti. Ke všem údajům z daňového řízení má přístup i Národní bezpečnostní úřad, který již delší dobu zkoumá Mynářovy poměry kvůli bezpečnostní prověrce. 

Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce nechat prověřit, za jakých okolností hlavní město prodalo strašnickou vilu podnikateli Radku Luňákovi, který nemovitost získal před Širokým v roce 2005 za 8,25 milionu korun. Prošetřením prodeje chce pověřit svůj tým Minulost, který se má zabývat staršími spornými zakázkami nebo prodeji. Kdy začne řešit prodej Mynářovy vily, ale neřekla. „Nejdříve musíme vyřešit nejpalčivější problémy, jako je například Opencard," řekla dnes Krnáčová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…