Protikorupčník Janeček přišel ke Krausovi a nakreslil, co vymyslel na volby

14.09.2013 11:45

Geniální matematik a bojovník proti korupci Karel Janeček byl hostem v pořadu televize Prima Show Jana Krause. Hovořil o změně volebního systému, kterou dlouhodobě prosazuje se svojí iniciativou Pozitivní evoluce. To je podle něj způsob, jak do řízení společnosti dostat morální lidi a zachránit tak demokracii.

Protikorupčník Janeček přišel ke Krausovi a nakreslil, co vymyslel na volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protikorupčník Karel Janeček

Podnikatel Karel Janeček je také zakladatel Protikorupčního fondu. Kritikové říkají, že jeho počiny ovšem nemají žádnou hodnotu, protože ani jeho podnikání, které mu vyneslo miliardy, není tak úplně čisté. Podle Janečka toto tvrdí pouze "zlojedi" a "šmejdi" a mrzí ho, že i někteří normální a rozumní lidé mají snahu odsuzovat něco jen proto, že tomu nerozumí.

Hlavní snahou Janečkovy iniciativy je prosadit změnu volebního systému, na konečné podobě ale stále pracuje. V původní verzi by dostal volič dva hlasy - jeden kladný a jeden záporný. V nejnovější podobě je to tak, že každý volič dostává čtyři hlasy, jak protikorupčník ve studiu názorně vysvětlil nákresem na tabuli.

Záchrana demokracie

Většina "rozumných" lidí podle Janečka musí uznat, že současný poměrný systém používaný v Česku ve volbách do sněmovny je naprosto prohnilý. Změna volebního systému po vzoru jeho návrhu prý zachrání demokracii. Podle serveru PrvníZprávy.cz tak dal matematik najevo, že všichni lidé, kteří s ním nesdílejí jeho názor, jsou jednoduše "blbci".

Během celého vysvětlování Janeček rozděloval voliče na ty "rozumné", tedy informované a znalé současné politické situace, a ty druhé, nerozumné, které spolu s moderátorem označil souhrnně za blbce, později ignoranty. Vysvětlil ale, že toto rozlišení není o inteligenci, nýbrž o zodpovědnosti a informovanosti. Ovšem pokud by takových blbců bylo hodně, byli bychom doslova v místě, jehož pojmenování začíná na písmeno "p", jak uvedl.

Pro záchranu české společnosti je potřeba co nejvíce aktivních a uvědomělých občanů, kteří sledují, co se děje, a jsou ochotni se za něco postavit, uzavřel své vystoupení Karel Janeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…