Protikorupčník v ČT ohromil: Tušíme, komu volal Janoušek po nehodě. Pak padlo známé jméno

04.09.2013 21:37

Protikorupční projekt Rekonstrukce státu ve středu zahájila novou kampaň. Spolupracuje na ní i Transparency International. V Hyde parku ČT její zástupce Stanislav Beránek hovořil o tom, jak korupci v politice co nejvíce omezit. Promluvil i o případu podnikatele Romana Janouška.

Protikorupčník v ČT ohromil: Tušíme, komu volal Janoušek po nehodě. Pak padlo známé jméno
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Janoušek

„To, co děláme, je, že se snažíme dát voličům nejvíce přístupný nástroj, jak si zjišťovat informace o poslancích,“ řekl Stanislav Beránek z Transparency International. Díky tomu si prý lidé mohou o politicích udělat objektivní názor.

Navrhuje veřejné dehonestace politiků

Postěžoval si, že „při slově korupce mizí to pobouření, které by mělo vyvolávat“. Všichni politici, kteří odmítnou prosazovat protikorupční agendu, ač korupci kritizují, by podle něho měli být medializováni a veřejně prohlášeni za lháře. „Po skutcích poznáte je, jak se někde píše,“ citoval chybně známý biblický výrok.

„Česká politika je neustálý koloběh vkládaných nadějí a následných zklamání. Nikdy nikdo nenese odpovědnost. Já věřím tomu, že problémy s korupcí existují i v jiných zemích, ale hlavní rozdíl je ten, že ve chvíli, kdy je v zahraničí někdo odhalen, okamžitě skončí,“ domnívá se Beránek. A obává se, že za zákonem o prokázání původu majetku se skrývá spíše populismus.

Vina Janouška je prý jasná. Proces ale svědčí o něčem jiném

Podivoval se také nad středečním rozhodnutím soudu, který odročil na neurčito případ podnikatele Romana Janouška. Jeho vina je údajně naprosto jasná. Tuší také, že Janoušek po nehodě telefonoval s bývalým policejním prezidentem Vladislavem Husákem. „Je to na úrovni drbů a já za to nebudu ručit,“ dodal vzápětí Beránek.

Jeden z diváků se ho také zeptal na financování Transparency International. „Můžete se podívat na náš web, kde visí naše výroční zprávy,“ poradil nervózně tazateli. „My jsme nevládní organizace, takže můžeme fungovat jen za peníze, které sami seženeme. Děláme projekty za peníze nadací. Donorem někdy bývají veřejné instituce. Ale peníze, které jsou nejlepší, jsou ty, které nám dávají přímo občané. A pak je také poradenství, školení.“ Transparentní účet však nemají.

reklama

autor: lze

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…