Protikuřácký zákon. Exministryně zdravotnictví Filipiová navrhuje změnu a pronesla závažná slova

12.01.2017 18:53

Senátní výbor pro zdravotnictví a sociální politiku včera odsouhlasil protikuřácký zákon ve stejné podobě, jak byl schválen Sněmovnou. Tedy zákon podle některých kritiků „špatně napsaný, nekompromisní, nejpřísnější v Evropě, absolutně netolerantní pro jednu třetinu občanů tohoto státu“. Pro hlasovalo sedm z devíti přítomných členů výboru. Jediný pozměňovací návrh podala senátorka Daniela Filipiová (ODS), která chtěla odložit jeho platnost od ledna 2018. Ten ovšem nebyl výborem přijat.

Protikuřácký zákon. Exministryně zdravotnictví Filipiová navrhuje změnu a pronesla závažná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátorka za ODS Daniela Filipiová

Na rozdíl od Sněmovny se Senát zabývá protikuřáckým zákonem daleko více, a i když bude zřejmě část Senátu přehlasována vládní senátorskou většinou, některé názory senátorů by v této souvislosti neměly jen tak zaniknout. Postoj senátorky Filipiové, bývalé ministryně zdravotnictví, je například v takové atmosféře, kdy vládní koalice chce protikuřácký zákon přijmout doslova za každou cenu, obdivuhodný a svým způsobem statečný.

Kuřárny a argumenty proti nim

Někdejší ministryně zdravotnictví Filipiová chce v plénu, stejně jako senátor Ivo Valenta (Soukromníci), do zákona prosadit takzvané kuřárny, které jsou obvyklé v celé Evropě. „Tam by si lidé sami přinesli pití a tam by si k tomu zapálili cigaretu,“ říká senátorka Filipiová. Tím by kuřáky přestala vyhánět na ulici. Návrh, který už neprošel Sněmovnou, bude zřejmě odmítnut i Senátem. Důvod, proč kuřárny jsou tak bezmyšlenkovitě a bez jakýchkoliv protiargumentů odmítány, se na veřejnost zatím příliš nedostávají. Předchozí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nosil do Sněmovny jako argument pro přijmutí zákona pohřební urnu, současný ministra zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) pak zase prohlásil: „Tam se neustále snaží někteří lidé dostat ty Bendovy kuřárny, ale já si myslím, že to je právě ten trojský kůň, který má ten zákon potopit.“

Senátorka Filipiová s Ludvíkem zásadně nesouhlasí a navíc odmítá také jeho tvrzení, že má norma chránit mladistvé.? Není podle ní normální, aby se zakázalo kouření v restauracích a zároveň lidé dál mohli holdovat nikotinu v auteˇ, kde jsou děti. Skupiny kouřících lidí před bary a restauracemi také nejsou pro mladistvé tím nejlepším vzorem.

Spor také vyvolala otázka, jak poznat opilého hosta a zda hostinský může nalít člověku, který vypadá opilý. Podle Filipiové totiž výčepní není prorok či stalker, aby věděl, zda je někdo opilý, nebo zda chce pod vlivem alkoholu řídit automobil. "Sankce jsou v navrhovaném zákoně doslova likvidační. Další tlak na to, aby podnikatelé byli zlikvidováni. Je to neuvěřitelné, absurdní a pokrytecké,” řekla v Senátu včera Filipiová.

Kdo nesouhlasí s českým návrhem protikuřáckého návrhu, je často obviněn, že podléhá kuřácké lobby. To samé prý také zažila senátorka Filipiová, když byla před nedávnem nespravedlivě osočena, že je placena tabákovou lobby. Byla tím uražena. Žádná tabáková lobby ji podle jejích slov nikdy neoslovila a musí se usmívat, když slyší o tom, jak prý na politiky taková lobby tlačí.

Postoj Daniely Filipiové

Bývalá ministryně zdravotnictví a nynější senátorka za ODS Daniela Filipiová si nebere servítky vůči vládnímu zákazu kouření v restauracích již dlouhodobě. Souhlasí například, že je potřeba chránit děti před tím, aby se naučily kouřit. „Ale zákaz kouření je zásah do svobody podnikání jako takového. Řada oddělených nekuřáckých salónků v hospodách přitom už dávno vznikla i bez zákona a ve větších městech (nikoli v malých, živořících hospůdkách na vesnicích) byla v drtivé většině případů i kvalitní klimatizace, díky níž ani nebylo poznat, že jste v kuřácké části restaurace. Navíc si přece mohou sami hosté vyžádat od majitele jejich oblíbené restaurace, aby v ní vznikla nekuřácká část, pokud jim kouření vadí. Stejně tak, jak se ukazuje, že k ničemu nevedou ošklivé obrázky na cigaretových krabičkách, k ničemu nepovedou ani vyhnaní kuřáci z restaurací na ulici. Navíc, zakázané ovoce nejvíce chutná. Čím více budeme kouření zakazovat, tím více budou děti zkoušet kouřit. Moc výchovné nebude, ani když se děti budou dívat na kuřáky před hospodou na chodnících. Tím hůř, pokud tam nebudou popelníky. Stěžovat si budou jistě i obyvatelé domů, kterým budou kuřáci vyhnaní z hospody kouřit pod okny. Jistě kvůli tomu budou vznikat i soukromé kluby, kde bude kouřit samozřejmě dovoleno,“ řekla nedávno v ČT24 senátorka Filipiová.

Ještě jako ministryně zdravotnictví měla problém s mezinárodní úmluvou o boji proti kouření. Vadilo jí, že byla dávána přímá souvislost mezi kouřením a různými nemocemi. Ptala se na to různých lékařů a potvrdila si, že taková přímá souvislost nebyla dosud prokázána. Neoddiskutovatelným faktem ale i tak zůstává, že kouření jednoznačně zvyšuje riziko různých onemocnění.

Bude zakázáno vepřo-knedlo-zelo?

Mluví se ale i o dani z tučných jídel, obdobně o označování potravin červenými, oranžovými a zelenými puntíky podle množství tuku. Zákaz kouření v hospodách spadá do této kategorie regulací. To bychom pak podle Filipiové nakonec museli zakázat vepřo, knedlo, zelo, protože nesplňuje požadavky Světové zdravotnické organizace ohledně obsahu tuků.

V ČT24 senátorka také připomněla slova svého stranického kolegy, senátora Jaroslava Kubery, který upozornil, že se nestává, že by chlap vykouřil dvacet cigaret a pak šel zmlátit manželku, zatímco po deseti pivech se to občas stává. Celé je to podle Filipiové pokrytecké. „Stát má z kouření i alkoholu obrovské spotřební daně, takže se tváří, že se nejedná o drogu, ale pak kouření zakazuje. Alkohol je navíc přitom prokazatelně do jisté míry zdravý, zejména pak víno,“ zdůrazňuje Daniela Filipiová

Bývalou ministryni zdravotnictví také překvapuje, že na jejím bývalém ministerstvu vládne pokrytectví a přetvářka nejen v souvislosti s protikuřáckým zákonem, ale i v souvislosti s personální čistkou, kterou provedl na ministerstvu nový „ministr pacientů“ Miloslav Ludvík (ČSSD) a vyměnil všech osm svých náměstků. Ministryně Filipiová přitom měla náměstky jen čtyři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…