Protikuřácký zákon možná Senát změní

10.01.2017 21:41

Senát čeká boj o podobu protikuřáckého zákona. Ve hře jsou jeho odklad až na příští rok i téměř absolutní zákaz prodeje tabákových výrobků od roku 2025. Vyplývá to ze zamýšlených senátorských úprav, o kterých informovala ČTK.

Protikuřácký zákon možná Senát změní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Vládní norma má zavést především úplný zákaz kouření ve vnitřních prostorách pohostinských zařízení či na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech nebo prodej cigaret v automatech. Místopředseda senátu Jaroslav Kubera (ODS) chce tyto zákazy nahradit absolutním zákazem kouření s účinností od začátku ledna 2025. Zákaz by podle jeho návrhu měl platit i pro elektronické cigarety.

Úplný zákaz má podle dosavadních reakcí senátorů ale malé šance na přijetí. Smyslem návrhu je podle Kubery spíše otestovat, nakolik vážně to bojovníci proti kouření se svým tažením myslí. Za porušení zákazu by podle Kubery měly následovat pokuty až do jednoho milionu korun podle vážnosti provinění.

Naráží tím na nesmyslné sankce ve vládním návrhu. Například v případě prodeje cigaret nezletilým vládní předloha počítá až se dvoumilionovou sankcí. Vládní návrh počítá rovněž se sankcemi ve formě zákazu činnosti až na dva roky za porušení zákazu prodeje cigaret mimo vybraná místa, případně za prodej alkoholu podnapilému člověku.

Senátor Ivo Valenta (za Soukromníky) chce tyto sankce zrušit, podle něj jsou likvidační. Valenta chce rovněž povolit kuřárny v pohostinstvích, pokud budou bez obsluhy a budou zabírat maximálně čtvrtinu plochy restaurace či baru. Změny by podle senátora měly platit až od příštího roku, nikoli už od konce letošního května, aby se na ně podnikatelé stihli včas připravit.

Návrh protikuřáckého zákona doporučil senátní výbor pro veřejnou správu schválit beze změn, ale jen těsnou většinou. Normu mají posoudit ještě výbory ústavněprávní a zdravotnický. Senát má o předloze rozhodnout příští týden a rozhodování to bude podle všeho zřejmě velmi těsné.

Aby senátoři zákon změnili a vrátili k novému projednání, si přejí také například členové Asociace hotelů a restaurací. Protikuřácký zákon je podle nich typickým dokladem toho, jak dopadají zákony v ČR, pokud se jejich nosné téma, tedy zákaz kouření v restauracích, zpolitizuje. Poslanci hlasovali podle rozhodnutí svých stran, aniž brali v úvahu legislativní chyby v zákonu, natož pak dopady do reálného podnikání v pohostinství. Tak se stalo, že v zákonu zůstaly například sankce za přestupky, které z něj byly vypuštěny, a plno dalších nesmyslů.

Po intervenci Asociace hotelů a restaurací byl ze zákona vypuštěn nesmyslný požadavek na regulaci cen nealkoholických nápojů. Stejně tak byla vypuštěna odpovědnost hostinských za mladistvé, kteří se zdržují v provozovně, ale alkohol konzumovali jinde. Sankce za porušení zákona v tomto bodě jsou však v zákoně i nadále. Navíc jako absolutní absurdita byla schválena zákonem povinnost hostinských nalévat alkohol pouze tomu, kdo následně nemůže způsobit úraz nebo škodu sobě či někomu jinému. Sankce má v tomto případě podobu zákazu činnosti a uzavření provozovny až na dva roky.

Václav Stárek, prezident AHR ČR, k tomu řekl: „Bez ohledu na zákaz kouření vnímáme navrhovaný zákon jako další krok k likvidaci živnostníků v pohostinství. Protože do restaurací chodí všichni a samotný obor zaměstnává více než 130 000 občanů. Počítáme s tím, že to bude další signál pro voliče před nastávajícími parlamentními volbami.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…