Protirestituční spisovatelka zuří kvůli Pražskému hradu: Kdo toto podepíše, dopustí se zločinu

16.12.2013 11:56

Kroky církve, která si v rámci restitucí nárokuje i některé budovy z areálu Pražského hradu, směřují nejen proti zájmům českého národa, ale i proti základním principům české státnosti, píše Lenka Procházková, prozaička a signatářka Charty 77, na serveru Britské listy. Zákon o církevních restitucích považuje za nespravedlivý a nemravný. Předání Hradu církvím by považovala za odříznutí srdce skalpelem.

Protirestituční spisovatelka zuří kvůli Pražskému hradu: Kdo toto podepíše, dopustí se zločinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad od 9. století býval sídlem českých knížat, později králů

"Dokud si římskokatolická církev nárokovala 'jen' lesy, pole a oběživo, cítili jsme se 'pouze' okradeni, až nyní, když chce získat do soukromého vlastnictví i objekty Pražského hradu, si začínáme uvědomovat, do jak vysoké hry se pustila," píše Lenka Procházková ve svém článku na Britských listech.

"Nemravný a nespravedlivý zákon o takzvaných církevních restitucích vynucený zákulisními intrikami začíná nést své trpké plody. A není boha, který by to kořistnictví zarazil. To mohou dokázat jen lidé," pokračuje autorka.

Celý text Lenky Procházkové na Britských listech čtěte ZDE.

Procházkovou dle jejích slov zajímají motivy římskokatolických vyjednavačů, kteří se podle ní tak dlouho a s obrovským vypětím, hraničícím mnohdy až s hysterií, snaží proniknout do "výsostného státního vlastnictví". "Pražský hrad je symbolem české státnosti. Pokud bude římskokatolické církvi umožněno zabrat si tam své claimy, bude to pro Českou republiku, která je definována jako demokratický a sekulární stát, pokořující akt," tvrdí autorka textu.

Zdravý rozum a smysl pro zájmy státu. O mnoho víc není potřeba

Hájení Hradu je podle ní povinností politiků. K jeho obraně prý nepotřebují nic než cit pro historii, zdravý rozum a smysl pro zájmy státu. Tyto vlastnosti se pak podle Procházkové ve svém souhrnu projeví jako síla, vůči které by byli hamižní církevní vyjednavači bezmocní.

"Žádná handlířská smlouva o výměně pronajatých budov za vlastnictví jiných v chráněné oblasti Pražského hradu nebude legitimní a každý, kdo ji ze strany českého státu podepíše, může být trestně stíhaný za zneužití pravomoci úřední osoby a za porušení povinnosti řádného hospodáře..." pokračuje autorka.

Procházková označuje Pražský hrad pevnou tvrzí, srdcem celého organismu. "Nechat si odříznout skalpelem část srdce a předat ji římskokatolické církvi? Kým budeme, až se po té zdařilé operaci probudíme z narkózy?" ptá se závěrem svého článku na Britských listech Lenka Procházková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…