Protiruské sankce prý míjejí vlivné Rusy s vazbami na Západě

16.05.2014 10:16

Při sestavování jmenovitých seznamů osob vystavených západním sankcím vypadlo několik jmen vlivných Rusů se silnými podnikatelskými vazbami na Západě. Vyplývá to z informací západního i ruského tisku. Protiruské sankce Západu vyhlášené za ruskou vojenskou intervenci na Ukrajině prý mají trhliny, protože se dotýkají jak ruských, tak i západních obchodních zájmů.

Protiruské sankce prý míjejí vlivné Rusy s vazbami na Západě
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Informovaný ruský list Vedomosti napsal, že na poslední chvíli byl ze sankčního seznamu Evropské unie vyřazen šéf mocného ruského státního plynařského monopolu Gazprom Alexej Miller. Stalo se tak prý díky úspěšnému lobbování evropských partnerů Gazpromu, kteří evropské politiky „přemluvili". ¨

Millerovo jméno mělo údajně být součástí seznamu 13 Rusů a dvou ruských společností, které EU zařadila na sankční seznam v pondělí. Evropské energetické firmy ale podle Vedomostí „vynaložily nemálo úsilí", aby Miller na seznamu nebyl. „Bylo zapotřebí mnoha telefonátů, aby bylo cíle dosaženo," citoval ruský list jednoho ze západních podnikatelů. Za Millera se prý přimlouvaly hlavně německé, francouzské a italské firmy.

„Evropští politici vydávají rozhodnutí, jimž se obchodní společnosti musejí podřídit, ale která brání obchodu. Možnost plnohodnotné spolupráce s Gazpromem je nezbytná," uvedl informovaný zdroj Vedomostí.

Šéf Gazpromu není ani na americkém seznamu sankcí

Podle listu The New York Times měl být Miller zařazen i do amerického seznamu sankcí, ale ani tam se v konečném znění jeho jméno neobjevilo. Do seznamu byl naopak zařazen Igor Sečin, šéf ruské státní ropné společnosti Rosněfť. Ten ale zas vypadl ze seznamu kanadského.

Agentura Reuters dnes napsala, že kanadská vláda na rozdíl od vlády americké nezařadila do svého protiruského seznamu Sečina a rovněž podnikatele Sergeje Čemezova, šéfa obří ruské strojírenské a zbrojní firmy Rostec. V Kanadě žije víc než milion lidí s ukrajinskými kořeny a Ottawa se zařadila mezi nejtvrdší kritiky ruského vměšování.

Sečin i Čemezov patří do okruhu nejbližších spolupracovníků prezidenta Vladimira Putina, jehož tlak na Ukrajinu kanadský premiér Stephen Harper nedávno přirovnal k chování Adolfa Hitlera před druhou světovou válkou. Sečinův Rosněfť ale vlastní třetinu kanadských ropných vrtů a Rostec Sergeje Čemezova úzce spolupracuje s kanadským výrobcem letadel Bombardier Inc.

Mluvčí kanadské vlády na dotaz agentury Reuters uvedl, že „cílem sankcí je postihnout Rusko, nikoli penalizovat kanadské firmy".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…