Proto lid zvolil Trumpa! Zklamání z demokracie, žijeme ve zlomové době. Známá režisérka má strach

03.04.2019 18:55

Slavná polská režisérka Agnieszka Holland poskytla rozhovor Českému rozhlasu. Prozradila v něm, že s obavami sleduje, co se děje ve světě. Zdá se jí, že dnešní demokraticky zvolené vlády už v podstatě o ničem nerozhodují. Rozhodují mezinárodní korporace. A lidé jsou kvůli tomu z demokracie zklamaní, mají strach ze svobody a ohlíží se po autoritářštějších formách vlády, které jim přinesou určitý pocit bezpečí.

Proto lid zvolil Trumpa! Zklamání z demokracie, žijeme ve zlomové době. Známá režisérka má strach
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Světoznámé polské režisérce se zdá, že se zvláštním kruhem vracíme k něčemu, co by se dalo nazvat komunismem s nacionalistickou tváří. Vidí to prý např. v Polsku i v Maďarsku. Došla k tomu, když natáčela pro Netflix seriál 1983. „Seriál je na téma, co by bylo, kdyby komunismus nezmizel, ale přijal by jinou, nacionalistickou, totalitní a zároveň pro obyvatele výhodnou a bezpečnou formu. Ano, naše země se k tomu poněkud přiblížily. Nejde jen o Polsko, ale taky Maďarsko,“ sdělila moderátorce Barboře Tachecí.

Anketa

Dokdy bude trvat Evropská unie?

hlasovalo: 8824 lidí

Zdá se jí, že demokracie se ocitá v krizi. „Reakcí na tu krizi je to, že lidé mají strach ze svobody,“ upozornila.

Ale co tuto krizi vyvolalo? Postupující globalizace a pak internetová revoluce, která změnila způsob, jakým spolu komunikuje. A to zásadně. Agnieszka Holland přirovnala současnou internetovou revoluci k vynálezu knihtisku.

„Nacházíme se v okamžiku, kdy se všechno mění a to bezpečí liberálního demokratického řádu je najednou nejisté, protože ty vlády, které jsou zvolené obyvateli, vlastně nerozhodují o ničem, rozhodují mezinárodní korporace. Ta demokracie se ukazuje pro lidi prázdná. Lidi nemají pocit, že mohou vůbec o něčem rozhodnout,“ poznamenala režisérka.

„Zklamaní lidé jsou potom schopni zvolit Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Polovička Ameriky do dneška žasne, jak může být prezidentem někdo tak nezodpovědný,“ kroutila hlavou dáma. Stejná rizika podle ní přinesl brexit. Politické elity dotlačily lidi k referendu, aniž by měly rozmyšleno, co přijde po něm.

Poté znovu zopakovala, že žijeme ve zlomové době, která může přinést i novou válku. „To, co se děje ve světě, je takový okamžik zlomu. Je to šíleně zajímavé a nebezpečné a může to hrozit novou válkou. Myslím, že to je docela pravděpodobné, že k něčemu takovému míříme, ale třeba se stane zázrak. Najednou se objeví generace nových lidí, kteří budou mít představivost a přijdou s něčím novým. Pár takových lidí ve světě vidím, ale moc jich není,“ řekla režisérka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…