Protonová terapie je ekonomická volba pro zdravotní pojišťovny

22.04.2015 15:55

Washington/Praha, březen/duben 2015 – The National Association for Proton Therapy (NAPT) vydala nové znění úhradové politiky, týkající se proplácení protonové léčby. Ta zahrnuje 15 nejnovějších studií, publikovaných v impaktovaných časopisech v posledním roce. Články se zabývají léčbou vybraných diagnóz, včetně onemocnění hlavy a krku, nemalobuněčného karcinomu plic, karcinomu jícnu, karcinomu prostaty, a také nádory u dětí. Články přináší další důkazy o cost efektivitě protonové léčby a poléčebné kvalitě života, kterou nabízí.

Protonová terapie je ekonomická volba pro zdravotní pojišťovny
Foto: Prothon Therapy center
Popisek: Protonové centrum

Zdravotní ředitel MD Anderson Proton Therapy Center v Houstonu dodává: "Novým poznatkem o léčbě onemocnění hlavy a krku je například skutečnost, že mírný cenový rozdíl protonové léčby ve srovnání se standardním ozařováním se do ukončení léčby srovnává. Toxicita protonové léčby je nižší a pacienti tak vyžadují méně následné péče, méně hospitalizací, méně kontrolních prohlídek i vybavení pro tekutou výživu. Protonová léčba je proto ekonomická volba a věříme, že jakmile poskytovatelé zdravotní péče pochopí její výhody, zlepší se i její dostupnost.“

Model byl schválen společností Particle Therapy Cooperative Group-North America (PTCOG-NA) a Alliance of Dedicated Cancer Centers (ADCC). Identifikuje seznam indikací, které jsou prokazatelně vhodné pro protonové ozařování na základě odborných studií a 25 let klinické praxe. Na základě americké úhradové politiky pacientů Medicare a Blue Cross Blue Shield má tento model sloužit i všem dalším subjektům, které řeší otázku úhrady protonové terapie. Dokument obsahuje celkem 375 nejdůležitějších studií a seznam indikací pro protonovou léčbu.

Protonová léčba je nejmodernější formou radioterapie, která dokáže cíleně dodat přesnou dávku do nádoru a vyhnout se okolní zdravé tkáni. Umožňuje tím snižovat riziko nežádoucích účinků, a současně zlepšovat klinické výsledky.

Jednatel společnosti NAPT Tyler Wilson dodává: "Tento model byl prvně publikován v březnu 2014. Po roce přicházíme s novou verzí, která zahrnuje 15 nových klinických studií a poukazuje tak na nové zásadní výsledky. Protonová technologie je bezpečná a účinná. Komunita protonových odborníků se snaží přinášet pacientům stále lepší, a také budovat již existující databázi důkazů."

Protonové centrum v Praze léčí nádorová onemocnění, jako jsou nádory hlavy a krku, mozku a CNS, nádory ležící v oblasti páteře, nádory prostaty, lymfomy a nádory u dětí. Protonové centrum chystá v horizontu několika měsíců i léčbu nádorů plic.

České zaměstnanecké pojišťovny - VoZP, ČPZP, OZP, ZP Škoda pochopily význam protonové léčby a mají uzavřeny smlouvy s PTC. O výhodných podmínkách pro léčbu svých pojištěnců jednají i ZPMV i Revírní bratrská pokladna a smlouvy by mohly být uzavřeny ve velmi krátké době.

V loňském roce zajistila protonovou léčbu slovenským pacientům i největší soukromá slovenská zdravotní pojišťovna DÔVERA a největší slovenská pojišťovna VšZP (obdoba české VZP), protonovou léčbu svým klientům taktéž v PTC hradí a má zájem uzavřít smlouvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…