Protonové centrum omezí kapacitu pro české pacienty

02.07.2013 22:08

Pražské protonové centrum (PTC) přijímá další členy do týmu zaměstnanců v souvislosti s plánovaným podzimním přechodem na dvousměnný provoz. Ze strany zahraničních pacientů výrazně stoupá zájem o tento druh léčby, proto zařízení bude mít omezenou kapacitu jen pro pacienty z České republiky.

Protonové centrum omezí kapacitu pro české pacienty
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

„Důvodem je rostoucí zájem zahraničních partnerů o zajištění nejmodernější a účinné léčby pro jejich klienty. Přes zvýšení kapacity to však znamená, že do konce letošního roku zbývá možnost léčit už jen 300 českých pacientů,“ vysvětlil Vladimír Šulc, mluvčí uvedeného centra, deníku Právo.

Poznamenal také, že podle Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (SROBF)  má protonová terapie mimořádný přínos u 10 až 15 procent pacientů vhodných pro ozařování, což reálně  představuje přibližně 3000 až 4500 českých pacientů ročně.

Spor centra s pojišťovnou stále trvá

 „V tom je zahrnuto i přes sto dětí, které protony umějí léčit nejen efektivně, nýbrž i nesmírně šetrně. Ve světle těchto fakt největší domácí zdravotní pojišťovna VZP letos schválila léčbu třem svým pojištěncům v Praze a jednomu umožnila absolvovat léčbu v Mnichově, dva jsou prý připraveni na diagnostiku. Německé centrum si navíc, dle svých mediálních prohlášení, vybrala do budoucna jako spolupracující zařízení pro léčbu pomocí protonů,“ upřesnil Šulc.

Soukromé protonové centrum vybudované na Bulovce za 4,2 miliardy korun chce na základě smlouvy o smlouvě budoucí, kterou podepsal v roce 2006 nucený správce, získat kontrakt se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou za miliardu korun ročně na 15 let. VZP však dokument zpochybňuje. Celý spor vyústil v podání vzájemného trestního oznámení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…