Protonové centrum se snaží dohodnout s VZP. Stále marně

26.08.2013 18:53

Vleklé spory mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a pražským protonovým centrem stále neutichají. Společnost Proton Therapy Center (PTC), která provozuje kliniku v prostorách Nemocnice Na Bulovce, dokonce podala na VZP žalobu.

Protonové centrum se snaží dohodnout s VZP. Stále marně
Foto: Proton Therapy Center
Popisek: Logo Proton Therapy Center (PTC)

V oficiálním prohlášení protonového centra, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, mluvčí PTC Vladimír Šulc zdůrazňuje, že klinika upřednostňuje dohodu umožňující léčbu českých pacientů, nikoli soudní spory.  "Veškeré vstřícné kroky a návrhy ze strany protonového centra byly až dosud ze strany vedení VZP ignorovány. Proto jsme se rozhodli podniknout příslušné právní kroky," vysvětluje.

Celé tiskové prohlášení ZDE

Podle Šulce v důsledku přístupu VZP a kvůli časově náročnému systému schvalování léčby, který ve vztahu k protonové léčbě VZP zavedla, se protonová léčba stala pro pacienty VZP v podstatě nedostupnou. Podle Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky je jen v ČR každoročně 3000 až 4500 pacientů, kterým by měla být indikována protonová léčba.

Centrum je připravené jednat

Protonové centrum požaduje vyplacení částky ve výši 93,7 milionu korun. Jedná se prý o ušlý zisk, o který prý přišli kvůli tomu, že s nimi VZP nepodepsala smlouvu. „V rámci vstřícného přístupu je pražské protonové centrum připraveno s VZP jednat o úpravě podmínek poskytování zdravotní péče tak, aby nemuselo dojít k údajně skokovému zásahu do stávajícího systému léčebné péče v oblasti onkologie,“ dodává Šulc.

Pokud VZP přistoupí na věcná jednání, je prý centrum připraveno ke smírnému vyřešení sporu. „Není zájmem protonového centra získat soudně náhradu zisku, ale naopak použít peníze ze systému veřejného zdravotního pojištění k léčbě českých pacientů,“ poznamenal Šulc. Cena léčby v pražském centru je nyní při navrhovaném mixu diagnóz 467.000,- Kč, tedy nejmenší mezi všemi zahraničními protonovými centry.

Zda jim budou nějaké peníze vyplaceny, rozhodne rozhodčí soud při hospodářské a agrární komoře, kam zástupci centra svou žalobu odeslali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…