Provaz na živnostníky. Zatímco se Babiš modlil, už měl vymyšleno, jak občany podvede, zuří Kalousek

27.03.2020 9:53

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav zuří, že vláda firmám a živnostníkům dostatečně nepomáhá, protože jim odmítá nárok na náhradu příjmů. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj v krizové situaci podvádí, porotože v jeho kabinetu jsou zastoupeny silné zájmy agropotravinářského komplexu.

Provaz na živnostníky. Zatímco se Babiš modlil, už měl vymyšleno, jak občany podvede, zuří Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Poslanec Kalousek se v posledních dnech pořádně opírá do vlády za to, že značně snižuje šance občanů ucházet se u státu o odškodnění za ušlý zisk v době koronavirové krize. Od úterý totiž platí nová mimořádná opatření, jimiž Babišův kabinet v podstatě prodloužil stávající zákazy týkající se volného pohybu osob či zavřených obchodů. Tentokrát je vláda nevyhlásila podle krizové legislativy, ale opřela se o zákon o ochraně veřejného zdraví.

Do předsedy vlády proto Kalousek pálí ostrými. V jednom ze svých posledních příspěvků na sociální síti Facebook jej označil za „lháře a podvodníka“.

„Když Andrej Babiš vyzýval k táhnutí za jeden provaz, měl už na konci toho provazu spletenou oprátku na živnostníky. Lídr, který v krizové situaci mlží, lže a podvádí, je součástí problému. Nikoliv součástí řešení,“ píše ve svém komentáři exministr financí.

Nicméně jej tento postup příliš neudivuje, jelikož se podle jeho slov jedná o krok přesně podle Babišovy povahy i politiky. „Zatímco se modlil a sliboval, jak vláda nikoho nenechá na holičkách, měl už vymyšleno, jak stát své občany doběhne a podvede,“ narážel na obcházení zákona, které podle něj u soudu neobstojí. „Zvlášť, je-li hodně nemravné,“ zdůraznil.

Kalousek již několikrát vyslovil, že jde o dokončení likvidace živnostníků. Dokonce se dožadoval vstupu na Ministerstvo financí, aby jim dokázal, že za pár hodin najde 40 miliard korun, které by mohl stát hned poslat živnostníkům. Později upřesnil, že by škrtal především v provozních výdajích ministerstev i dotace agropotravinářskému komplexu. Rovněž by dal stopku přijímání státních úředníků.

Ve čtvrtek předseda klubu poslanců TOP 09 neváhal také označit Babiše za svini. „Já jsem byl při minulé krizi hodně drsný, možná až moc. Prosadil jsem snížení příjmů všem o 4–15 %. Ale nikdy by mě nenapadlo sebrat někomu bez náhrady všechny příjmy. Taková svině je jenom Andrej Babiš,“ napsal ve svém tweetu.

 

 

V kontextu s tím, že nyní Kalousek hrozí trestním oznámením kvůli tomu, že lidé, kteří létají do Číny pro zdravotnický materiál, nemusí být po návratu v karanténě, byl redaktorkou Novinek později dotazován, zda nemá obavy, že naopak trestní oznámení může směřovat na něj za to, že na sociálních sítích označil Babiše za svini kvůli tomu, že chce lidem sebrat bez náhrady všechny příjmy.

„Jak byste řekla člověku, který ve funkci premiéra podle a zákeřně podvedl a doběhl své občany? Zatímco se modlil a omlouval, tak měl promyšleno, jak své občany doběhne,“ zopakoval ve své odpovědi šéf poslaneckého klubu TOP 09.

„Mluvím o převedení nouzového stavu na Ministerstvo zdravotnictví. To je skutečně podlý podvod. A pokud jde o to slovo, je to synonymum pro někoho, kdo se chová jako podlý podvodník,“  doplnil Kalousek, který věří, že to by u soudu uměl docela dobře vysvětlit. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…