Provokace Sobotky, kterému padají preference! Poloprázdný europarlament viděl, jak politik od Nigela Farage bránil Andreje Babiše

01.06.2017 11:32

Na půdě Evropského parlamentu se projednávala problematika možného ohrožení svobody médií v České republice. Názory na kauzu spojenou s aktivitami Andreje Babiše se u evropských poslanců různí. Naprosto zjevná je ovšem jedna věc - nezájem, zasedání se zůčastnila jen hrstka ze 751 europoslanců.

Provokace Sobotky, kterému padají preference! Poloprázdný europarlament viděl, jak politik od Nigela Farage bránil Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Ve čtvrtek 1. června přesně v 8:30 ráno započalo v Evropském parlamentu plenární zasedání na téma „Rizika politického zneužití médií v České republice“. Toto téma se na evropskou úroveň dostalo poprvé v první polovině května, kdy byla v Bruselu svolána miniplenární schůze po zveřejnění nahrávky údajně dokazující, že tehdejší vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš ovlivňoval obsah médií, která v minulosti vlastnil.

 Zasedání svým výstupem zahájila eurokomisařka pro obchod Cecilia Malmströmová, která hovořila o riziku politického zneužívání médií v České republice.

Švédská komisařka dále poukázala na omezené pravomoce Evropské komise v otázce svobody a plurality médií. Podotkla, že Komise se může ve věci začít angažovat jedině za toho předpokladu, že je ohrožena unijní legislativa. K tomu ovšem podle Malmströmové doposud nedošlo.

Anketa

Byla česká média lepší, když je vlastnili zahraniční investoři, zejména z Německa?

11%
89%
hlasovalo: 4249 lidí

Posléze vystoupili za své parlamentní frakce čeští europoslanci, kteří převážně vyjádřili souladné názory o tom, že Česku nehrozí žádná hlubší krize mediálního systému. Současně projednávaný problém byl způsoben selháním jednoho konkrétního politického činitele a podnikatele, v tomto případě tedy Andreje Babiše.

Téma možného narušení mediální svobody v České republice velký zájem mezi europoslanci nevzbudilo; jednací sál byl v průběhu bezmála hodinové diskuse prázdný, debatu sledovalo jen několik desítek z více než 750 europoslanců.

Jedním z přítomných politiků byl Pavel Telička z hnutí ANO, který prohlásil, že Babišův postup byl nepřijatelný.

„Veřejně jsem to odsoudil a vyzval jej, aby vysvětlil, co přesně se stalo. Česká republika má funkční demokratické instituce, jejichž schopnost vypořádat se s takovýmito problémy není omezována,“ uvedl Telička.

Luďek Niedermayer z TOP 09 vystoupil v rámci plenárního zasedání v Evropském parlamentu jménem evropských lidovců z EPP. Podle jeho názoru bylo čtvrteční jednání svoláno kvůli chování „několika málo jednotlivců“ a selhání několika dalších lidí v ČR.

„Čtvrt století mladá demokracie a právní stát narazily na brutální sílu, se kterou někteří vrcholní politici prosazují své politické a ekonomické zájmy,“ uvedl Niedermayer.

Sám Andrej Babiš debatu zjevně sledoval a neodpustil si ani komentář k výstupu českých politiků. „Chrabří europoslanci TOP 09 a KSČM dělají ostudu České republice. Před prázdným plénem. Přišlo asi 20 poslanců z 751. Skvělá akce,“ napsal Babiš na Twitteru.

Politik z ODS v Evropském parlamentu vystupující za frakci ECR Jan Zahradil podotkl, že projednávání bodu je zcela zbytečné a svoboda médií v ČR nijak ohrožena není. Argumentoval tím, že na českém mediálním trhu existuje konkurence, nikdo nemá mediální monopol, neexistuje cenzura, novináře nikdo neohrožuje a mediální legislativa funguje.

„Špinavé prádlo se má prát doma,“ zdůraznil český politik a připomněl, že podobné případy existují i v jiných státech EU. Zahradil dodal, že celá debata v europarlamentu je spíše vyřízováním účtů mezi frakcemi evropských lidovců a evropských liberálů.

V podobném duchu se neslo i vystoupení bývalého prezidenta Litvy Rolandase Paksase z euroskeptické frakce EFDD vedené Nigelem Faragem, který diskusi označil za provokaci založenou jen na jedné kauze. Paksas hovořil o tom, že hlavní roli v celé kauze hrál premiér Bohuslav Sobotka, kterému prý padají preference.

„Režiséři tohoto představení mají jediný cíl: zpochybnit politiky, kteří mají úspěch u voličů,“ prohlásil litevský politik.

V závěru diskuse se k táboru skeptiků přidal i slovenský europoslanec Richard Sulík, který to, že se celou věcí EP vůbec zabývá, pokládá za směšné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…