Provokace, politické zneužití policie, jako Kubiceho zpráva. Zeman vykopl předvolební podzim skutečně ráznou obhajobou Babiše

24.08.2017 21:50

Prázdniny pomalu končí a na obrazovky TV Barrandov se znovu vrací pořad Týden s prezidentem, jehož hlavním protagonistou není nikdo jiný než prezident Miloš Zeman, kterého již tradičně zpovídal ředitel televize Jaromír Soukup. Po letní přestávce začal představitel českého státu pěkně zostra. Odpálil bombu týkající se stíhání Andreje Babiše (ANO) a nadcházejících podzimních voleb do sněmovny.

Provokace, politické zneužití policie, jako Kubiceho zpráva. Zeman vykopl předvolební podzim skutečně ráznou obhajobou Babiše
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Na úvod se Soukup ptal, jak si prezident užil prázdniny, když o něm nebylo tolik slyšet. „Zaprvé jsem byl na svém gumovém člunu na Vysočině a zadruhé jsem byl v Lánech, kde jsem trápil své bolavé nožičky,“ začal prezident. Soukup obrazem doplnil, že se spekulovalo o Zemanově zdraví, ale jak se teď ukazuje, prezident je v plné síle a připravený na žhavý politický podzim.

Prezident si v této souvislosti znovu rýpl i do médií. „Jakýsi blbeček z Lidových novin napsal, že zdravý nejsem, že jsem těžce nemocný,“ zaznělo z úst prezidenta.

Nechtěl se ale věnovat jen svému zdraví. „A pak, abych nebyl monotematický, jsem četl knihu o válečných zločincích ve Spojených státech. To znamená o lidech, kteří se dopustili válečných zločinů, a přesto dostali americké občanství. Americká administrativa se až po dvaceti, třiceti letech začala zajímat, jak to s nimi je,“ upozornil Zeman.  

Pak se host vrhl do domácích politických vod a vyjádřil se k žádosti policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba z hnutí ANO) k trestnímu stíhání. „Víte, co je to presumpce neviny? Presumpce neviny, starořecká právní zásada, říká, že až do okamžiku odsouzení je na člověka pohlíženo jako na nevinného,“ připomněl prezident.

Posléze Soukupa poučil, jak by se měl správně zeptat, protože se mu zdálo, že se moderátor dostatečně nepřipravil. „Na vašem místě bych se zeptal, jaký je názor hlavy státu na to, že policie zažádala o vydání pánů Babiše a Faltýnka,“ uvedl prezident. Když chtěl Soukup formulovat otázky jinak, Zeman se ohradil, že do toho moderátor až moc mluví. „Já chvíli počkám, až se vymluvíte, a pak budu pokračovat,“ účtoval se Soukupem Zeman.

Když dostal možnost odpovědět podle svého gusta, poukázal na to, že mu vůbec nevadí, že policie zaslala žádost o vydání Andreje Babiše. To se děje všude po světě. Prezidentovi však vadí, že policie požádala o vydání Babiše dva měsíce před volbami. „A my oba jsme se před chvílí shodli, že za dva měsíce policie nic nevyřeší,“ pokračoval Zeman. Právě to, že policie zažádala o Babišovo vydání takhle krátce před volbami, vyvolává v prezidentovi podezření, „opakuji podezření“, zdůrazňoval Zeman, že jde o účelovou akci. Nemluvil dokonce jen o akci, ale přímo o provokaci. „Já bych nemluvil o policejních akcích, ale o policejních provokacích,“ vypálil bez obalu prezident.

Připomněl, že „policejních provokací“, jak popsal jednání strážců zákona, bylo v minulosti víc. Stačí si vzpomenout na tzv. Kubiceho zprávu, která měla v roce 2006 poškodit ČSSD, anebo na monstrózní akci, jak prezident nazval policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013. Tehdy se mluvilo o korupční chobotnici, o zabavených penězích, a dokonce i o zabaveném zlatu.

„Kde to sakra dnes všechno je?“ ptal se v pořadu Zeman. „Já sebekriticky uznávám, že jsem tomu tehdy uvěřil, ale v každém případě to byla také policejní provokace. A ještě vám řeknu třetí případ, kauzu Budišov. Šlo tam o obvinění z dotačního podvodu. Mimo jiné i Věra Jourová se ocitla na nějaký čas ve vazbě, ale později byla propuštěna, policie se musela omluvit, no a dnes je Věra Jourová eurokomisařkou. Nezdá se vám, že je těch policejních provokací trošku moc?“ ptal se prezident moderátora.

Po pár vteřinách znovu zopakoval, že jde o policejní provokaci, a když se mu Jaromír Soukup pokusil vstoupit do řeči, Zeman si to nedal líbit. „Prosím vás, zmlkněte, ať já dokončím svoji myšlenku.“ Hned potom poukázal na to, že jde o podvod na voličích, kterého se dopustila policie, protože v tuto chvíli nemůže být jasné, jak to všechno dopadne, ale do myslí lidí už byly zasety pochybnosti.  

Aby někomu nevběhl do nějaké pasti, zjistil si prý o kauze několik faktů. Zjistil, že farma Čapí hnízdo byla malá firma, která o dotaci požádat mohla a musela fungovat pět let, což bylo splněno. Kdyby tyto podmínky naplněny nebyly, prezident by měl možná méně pochybností o postupu policie, ale takhle je má.

Ve druhé polovině rozhovoru Soukup změnil téma. Chtěl od prezidenta slyšet, jak hodnotí situaci v ČSSD. Zeman konstatoval, že duo politiků Milan Chovanec a Lubomír Zaorálek zastavilo pád strany do nejhlubší propasti, do které prý sociální demokracii uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

U Zaorálka navíc ocenil, že před několika roky nazval bývalého majitele OKD gaunerem. Bakala Zaorálka hnal k soudu, ale prohrál. „Soud tehdy konstatoval, což je v naší soudní praxi docela neobvyklé, že Bakala je gauner. Hezké, že? Samozřejmě že řešením celého problému je stíhání Zdeňka Bakaly, samozřejmě je řešením konfiskace jeho majetku. A to bude zase žalob,“ pravil prezident.

Zeman si rýpl také do předsedů ODS Petra Fialy a TOP 09 Miroslava Kalouska. O Fialovi se prý povídá, že možná v čele strany skončí, pokud ve volbách nedosáhne dvouciferného výsledku. A prezident jak Fialovi, tak Kalouskovi nabídl případné „elegantní řešení“ trablů s volebním výsledkem. „Já bych oběma těmto předsedům navrhl jednoduché řešení. Jedna cifra bude před desetinnou čárkou, druhá cifra bude za ní. Takže bude splněný dvouciferný výsledek,“ smál se host pořadu.

Senátorovi Jaroslavu Kuberovi (ODS) vyčetl, že se nepokouší o získání podpisů občanů v boji o Hrad, do kterého možná vstoupí, a místo toho sehnal podpisy senátorů. Zákon mu to sice dovoluje, ale Zeman by toto ustanovení rád zrušil. Sluší se ale připomenout, že Kubera se ještě definitivně nerozhodl.

„Jeden senátor váží pět tisíc normálních občanů a jeden poslanec váží dva a půl tisíce normálních občanů. Ale copak jsou poslanci a senátoři nějací nadlidé?“ ptal se prezident. Zdá se mu, že kandidát, který by nedokázal získat ani 50 tisíc podpisů občanů, jen těžko může počítat s tím, že by získal milion, či dokonce dva miliony hlasů, se kterými by mohl prezidentské volby vyhrát. 

Prezident také prozradil, že mu nevadí miliardáři v politice. „Mně, upřímně řečeno, miliardáři v politice nevadí, pokud to nejsou Viktor Kožený nebo již zmíněný Zdeněk Bakala. Trochu víc mně vadí, když si ti miliardáři najímají jakési loutky místo toho, aby sami kandidovali,“ rýpl si prezident. To, že Zemanovi nevadí miliardáři, se prý ukázalo už na tom, že podpořil miliardáře Donalda Trumpa, který se také stal prezidentem.

Pár slov padlo i k francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi, kterého jeden z novinářů označil dokonce za pozéra. „Tak já bych řekl, že pozéři nevyhrávají volby. To je spíš pozér ten novinář,“ nešetřil kousavými poznámkami prezident.

Zalitoval také, jak si dnes vede Evropská unie. „Evropská unie zcela určitě slábne a upadá. My, kteří máme samotnou myšlenku EU rádi, proto jsem také na Hradě vyvěsil její prapor, někdy tiše a někdy nahlas trpíme,“ pravil Zeman. Za tristní stav dnešní EU podle jeho názoru mohou lidé, kteří toto společenství vedou. Tristní situace se ukazuje znovu a znovu i na uprchlické krizi, kterou prý EU nedokáže efektivně řešit. „Poslední události v Barceloně už podesáté ukázaly, že deportace jsou jednou cestou, jak se zbavit islámského terorismu,“ řekl Zeman. To prý ale nemění nic na tom, že věří základní ideji Evropské unie.

Doufá proto, že se další země Evropské unie přidají k tomu, co říkají země Visegrádské čtyřky, totiž že kvóty na uprchlíky rozhodně nejsou řešením. Zeman upozornil, že Rakousko se svým postojem blíží k V4, protože se stále ještě potýká s důsledky migrační krize. Itálie a Řecko se prý k tomuto názoru nepřikloní, protože to jsou nárazníkové země. „Těm je třeba pomoci, ale na jejich území, a ne tím, že budou pouštět migranty dál přes své hranice,“ dodal host.

Miloš Zeman věnoval pozornost i situaci v Severní Koreji, která hrozí světu jadernou válkou. Kupříkladu Američané mohou severokorejským komunistům odpovědět stejně a svrhnout na KLDR atomovou bombu, ale podle Zemana by to vlastně nic moc nevyřešilo. Prezident pokládá KLDR za nejhorší režim na světě, v podstatě je to jeden koncentrační tábor. A když na tenhle velký koncentrační tábor shodíte jadernou bombu, tak jen všechny vězně v táboře zabijete. A to podle české hlavy státu není řešení.  

V úplném závěru se věnoval také cenám potravin v České republice, nad nimiž se zhrozil. „Tragédií, pane Soukupe, jsou ziskové marže našich řetězců, které představují většinu odběratelů našich potravinářských výrobků. Já jsem si nechal udělat takovou hezkou tabulku a mám srovnání ziskové marže řetězců asi tak před patnácti lety a dnes. Abych nezdržoval, u rohlíku byla zisková marže 13 procent. A víte, kolik je to dnes? 67 procent,“ zlobil se prezident.

A jak z toho ven? „Takže se snažme zrušit sankce vůči Rusku a naopak ruské sankce vůči nám, snažme se pronikat na čínský trh a snažme se zrušit naprosto nesmyslné dotace EU na to, aby se nevyrábělo,“ doporučil Zeman.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…