Provokativní šťouchanec a výbuch emocí. Novinář v televizi hodnotil vládní spor

24.02.2014 22:47

Mezi hnutím ANO a ČSSD se rozhořel spor. Způsobil ho výrok premiéra Bohuslava Sobotky, že se ANO rozpadne a že ho v Praze začínají ovládat lidé napojení na kmotry, zkompromitovaní bývalí členové ODS a TOP 09. „Sobotka vyslal takový provokativní šťouchanec,“ okomentoval situaci redaktor Ondřej Koutník z Lidových novin v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Provokativní šťouchanec a výbuch emocí. Novinář v televizi hodnotil vládní spor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš s Bohuslavem Sobotkou

Koutník uvedl, že ze stran vedení obou partají slyší, že spor je zbytečně vyhrocený. A on s nimi souhlasí. „Všichni říkali, že spíš bouchaly emoce a bylo to zbytečné vyhrocené. Tento spor je vcelku zbytečný a měl by být odstraněný,“ poznamenal.

Domnívá se, že Sobotka jen vyslal jakýsi „provokativní šťouchanec“ svému koaličnímu partnerovi, protože sociální demokraté nemají rádi, když jim členové odcházejí ke konkurenci, a to zvláště před komunálními volbami v Praze.

ČSSD a ANO se budou chtít v Praze dohodnout

„Nemyslím si, že by to mělo zasadit ránu do koalice. I po komunálních volbách bude snaha o dohodu a nevíření prachu, protože pravice bude opět roztříštěná,“ očekává Koutník.

Sobotka se vyjadřoval ke změnám ve vedení ANO v Praze. Předsedkyní pražské organizace hnutí ANO se v pátek stala místostarostka desáté městské části Radmila Kleslová, která byla do poloviny února členkou ČSSD.

„Pokud vím, paní Kleslová s panem Babišem v minulosti dlouhodobě odborně spolupracovala, a tak není překvapení, že ji požádal o pomoc v situaci, kdy mu pražské ANO začali postupně ovládat zkompromitovaní bývalí členové ODS či TOP 09, spojení s nejrůznějšími kmotry a kmotříky z podnikatelského polosvěta," nechal se slyšet premiér. Babiš nelenil a vzkázal mu: „Chápu, že pan premiér potřebuje pražskou kmotrovskou organizaci ČSSD, aby ho podporovala proti haškovcům. My si pořádek v hnutí uděláme, o čemž v ČSSD velmi pochybuji.“

Koutník je toho názoru, že Babiš má každý svůj krok pečlivě naplánovaný. „Spolupráce mezi Babišem a Kleslovou je tak dlouhodobá, že ví, co dělá. On potřebuje hlídače, který po zahradě umí chodit,“ domnívá se a očekává, že horké hlavy brzy vychladnou a spor vyšumí do ztracena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…