Provokovali na Albertově. Lháři! Červené karty a Schapiro... Tohle už nebylo ani tak o Zemanovi, říká po velké bitvě u Jílkové expert

04.12.2015 11:31

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ „I tato debata byla důkazem, že přímá volba prezidenta vlastně ještě neskončila a stále trvá přetahovaná všemi povolenými postupy, symboly a argumenty. Nic nového se neobjevilo,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou, mající podtitul Rozděluje Miloš Zeman společnost, nebo je hlasem lidu?

Provokovali na Albertově. Lháři! Červené karty a Schapiro... Tohle už nebylo ani tak o Zemanovi, říká po velké bitvě u Jílkové expert
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Pořad Máte slovo s moderátorkou Michaelou Jílkovou

Pravidelný čtvrteční pořad České televize Máte slovo s Michaelou Jílkovou měl třetího prosince večer výbušné téma. Prezidenta Miloše Zemana. Na otázku, jestli rozděluje společnost, odpověděl poměrně jasně a překvapivé to nebylo. „Pořad potvrdil, že obě skupiny se dlouhodobě přetahují o veřejný prostor, o to, kdo má právo popsat veřejné mínění a vnitřní veřejné pohnutky společnosti. Jenom se pingpongovým způsobem přetahovaly o minulost, výroky, vytržené komentáře. Nebyly tlačeny, aby se na nějaký fenomén podívaly trochu hlouběji, v detailu. Bylo vidět, že základním posláním obou skupin je býti viděn divákem a přetloukat si mezi sebou argumenty a banálně se přetahovat,“ okomentoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček. 
 
„Vůbec se necitovalo, nepracovalo s projevem prezidenta republiky ze 17. listopadu, který je velice důležitý. Případně s některými klíčovými vystoupeními a projevy, které mají nějaký vztah ke strategii prezidenta a k aktuálnímu dění,“ vypozoroval.
 

Vede se tu utloukaná a nálepkování

I bez zhlédnutí tohoto pořadu je zřejmé, že nejen prezident Zeman společnost rozděluje. Ona je rozdělená tak jako tak. „Přesně. Myslím, že už to není ani tak o Miloši Zemanovi. Že to dělení by zůstávalo dál. Je tu problém, že není vůle elit – lidí, kteří mají znalost věcí příštích – rozebrat pohnutky, obavy společnosti a nějak se s nimi poprat. Vede se tu utloukaná a nálepkování, že veřejnost má absolutní pravdu ve svých obavách, nebo že veřejnost nemá co rozhodovat, protože není odborníkem. A má si nechat od nich poradit. To nejvíc zazlívám všem veřejným debatám, které skončí na tom, že je někdo Zeman, nebo Schwarzenberg. Buď je někdo Antibabiš, nebo Babiš. Či je někým jiným, nebo absolutním radikálem. Ale nerozebírá se podstata těch pohnutek, obavy společnosti, případně, jak je řešit. To se, bohužel, nestalo ani teď,“ konstatoval Kubáček.
 
V pořadu se hodně rozebírala účast Miloše Zemana na Albertově 17. listopadu, kde stál vedle Martina Konvičky. Není něco podobného od prezidenta opravdu nevhodné, co jen ještě více rozdmýchá vášně? Což si Miloš Zeman při své vysoké inteligenci musí jasně uvědomovat. „Nebudeme si nalhávat, že autorita prezidenta republiky je jinou autoritou. Je úlohou a rolí naprosto odlišnou společenskou odpovědností. Neplatí, že by prezident republiky neměl hledět, na jaké akci a s kým vystupuje. Je samozřejmě nesmírně důležité, co říká. Ale prezident měl vědět, kdo bude na pódiu. Má právo zvolit jiné aranžmá či jinou příležitost, nebo své pódium, kde bude svůj projev pronášet. Je velkou a dlouhodobou chybou Miloše Zemana, že s tímto takto nepracuje. Aby maximalizoval svá sdělení a účinek svých slov. Tohle uměl dobře svého času Václav Klaus a doslova si hrál s tímto postupem. Miloš Zeman podobně jako Václav Havel toto extrémně podceňuje,“ vysvětlil politolog pro ParlamentníListy.cz.

Čekal jsem argumenty připravenější a propracovanější

Tábor kritiků prezidenta reprezentovali europoslanec Jiří Pospíšil, profesor Tomáš Klvaňa a obchodník, původem ze Sýrie, Chalid Bitar. V týmu zastánců prezidenta Zemana se objevili jeho mluvčí Jiří Ovčáček, senátor Jaroslav Doubrava a podnikatel Jiří Spurný. Zaujal z nich někdo Jana Kubáčka v pozitivním či negativním ohledu? „Bylo pro mě překvapením, jak oba tábory jely v resentimentech, ve starých příkladech. I tato debata byla důkazem, že přímá volba vlastně ještě neskončila a stále trvá přetahovaná všemi povolenými postupy, symboly a argumenty. Nic nového se neobjevilo,“ povšiml si. 
 
Zejména ho to překvapilo u kritiků Miloše Zemana. „Čekal bych, že budou mít argumenty připravenější a mnohem propracovanější. Jediný zajímavý argument byl podle mě ten, který zdvihl Jiří Pospíšil. Kdy přirovnal nejmenování dvou profesorů kvůli některým důvodům a vedle toho ocenění komunistického ministra Tomana, případně debatu okolo ředitele společnosti Preciosa Karla. To byl z mého pohledu jediný relevantní argument, který opravdu stál za hlubší rozbor,“ domnívá se.
 
„Ale jinak byla pozice kritiků Miloše Zemana o věčných klišé. Neříkám, že tábor prezidenta byl připravenější. Ale jejich role byla spíše vysvětlující a sekundující a nakonec tu debatu zvládli více a silněji než jeho oponenti. Protože ti jeli pouze v zajetých titulcích novin. A to je málo,“ uzavřel své hodnocení Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…