Prozemanovská většina národa mlčí, tak jsou slyšet křiklouni z Albertova, říká šéf SPO Veleba. A prozradil, jak pražskou kavárnu vytrestá

22.11.2014 10:05

Senátor a předseda SPO Jan Veleba v rozhovoru pro MF Dnes odmítl, že by jeho text na obranu Miloše Zemana používal slovník Rudého práva z roku 1977, když útočilo na signatáře Charty 77. „Pražské kavárny“ se prý nebojí a je zvědav, jak na něj bude reagovat.

Prozemanovská většina národa mlčí, tak jsou slyšet křiklouni z Albertova, říká šéf SPO Veleba. A prozradil, jak pražskou kavárnu vytrestá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Předseda SPO Jan Veleba v rozhovoru pro MF Dnes zavzpomínal nejen na listopad 1989. Vytrvalý zastánce prezidenta říká, že se s Milošem Zemanem seznámil v době, kdy byl premiérem a on zase činovník Agrární komory. „Víc jsme se poznali až v době, kdy skončil s politikou a byl na Vysočině. Protože já jsem z Velkého Meziříčí a do Nového Veselí je to asi 17 km. Takže tu a tam jsem za ním zajel,“ vypráví Veleba. „K nějakému silnějšímu poznání došlo, když jsem na podzim 2012 kandidoval do Senátu. Miloš Zeman byl dokonce na jednom mém mítinku,“ dodal.

Podle Veleby by se tento vztah dal za určitých okolností popsat jako přátelství. „Já bych to tak asi cítil, ale je to asi silné slovo. Nejsem z těch, kteří by se holedbali, že mají nějak blízko k prezidentovi. Já na něm uznávám určité hodnoty. Myslím, že jsme v dobrém vztahu, ale k přátelství potřebujete víc: těsný vztah. A to je v roli prezidenta těžko možné,“ popisuje křehkost vazeb Veleba.

Proti „pražské kavárně“ údajně použil slovníku Rudého práva z roku 1977

MF Dnes vyrukovala na šéfa SPO s tvrzením, že úvodní text k petici na obranu Miloše Zemana, který Veleba sepsal, se údajně velmi podobá článku Rudého práva z 12. ledna 1977. Text s názvem Samozvanci a ztroskotanci byl namířen proti signatářům Charty 77.

Veleba totiž nyní mimo jiné napsal. „Nejrůznější povaleči z pražských kaváren tyto frontální útoky režírují, domnívajíce se, že jim stále patří republika. Ale to se mýlí!“ „To já nevím, co je na tom za paralelu. Já ji tam nevidím,“ odmítal Veleba podobnost s rétorikou komunistů. „Když jsem to napsal, tak jsem to udělal tím stylem, protože jsem potřeboval vyvolat nějakou diskuzi. Vyvolal jsem ji a jsem rád, protože postupně se ti, kteří se cítí potrefeni, k tomu hlásí,“ pochválil si účinky petice.

Proti Zemanovi je od jeho inaugurace vedena kampaň

Veleba v rozhovoru v MF Dnes také uvedl, že situace ve společnosti je podle něj velmi zlá a že národní zdraví či kořeny národa určitě nejsou v tom, že někdo hází po prezidentovi vajíčka. „Volbu Miloše Zemana prostě neuznala část lidí a od jeho inaugurace proti němu vedou kampaň. Je úplně jedno, co udělá, koho vyznamená nebo co vyjedná v Číně. Všechno, co udělá, tak je pro určitou část médií špatně,“ konstatoval Veleba a dodává, že z toho prý v současnosti nevidí východisko.

„Zajdu do kavárny, mám pro strach uděláno“

Situaci na Albertově při vzpomínkách na 17 listopad 1989 označil Veleba za bezprecedentní. Házení vajec na Miloše Zemana před zraky dalších čtyř evropských prezidentů považuje za exces, který nemá v civilizovaném světě obdoby. „To, co se předvedlo v Praze, bylo nepochybně velmi pečlivě zorganizované, jednotné, zglajchšaltované,“ říká.

Veleba pak poukázal na Zemanovo přijetí v Moravskoslezském kraji, kde byla plná náměstí. I to jej prý vede k nezvratnému přesvědčení, že mlčící většina má odlišný názor od hlasitých křiklounů na Albertově. Zdůraznil také, že po oné středě odpovídal na řadu e-mailů těch, kteří s protesty proti Zemanovi nesouhlasí, a to i přesto, že jej nevolili. Nemyslí si však, že by tito lidé šli do fyzického konfliktu s „pražskou kavárnou“.

Vztah k údajným „pražským kavárenským povalečům“ prezidenta Miloše Zemana je nyní už znám. A jak to má s kavárnami jeho zastánce? Zajde někdy do tohoto prostředí? „Zajdu. Uvidím, jak se na mě budou tvářit. Ale podívejte, já mám pro strach uděláno. Včera jsem volal Zdeňku Troškovi a jsme domluveni, že půjdeme do pražské kavárny. Ode mě je to metafora a dělal jsem ji naprosto záměrně s cílem, aby se ti potrefení ozvali,“ stojí si na svém senátor Veleba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…