Prožíváme jedno z nejlepších období naší historie, domnívá se starosta Zbirohu

28.03.2015 11:09

Národ má krátkou paměť, povzdechl si v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Milan Rusek (SNK Lepší Zbiroh) a současně upozornil na aktuální nebezpečí, které může ohrozit naši demokracii: radikální náboženství v podobě hnutí Islámského státu. Voliči Zbirohu dali v loňských komunálních volbách jasně najevo, že chtějí změnu a katapultovali jej do čela radnice. Co plánuje ve městě nového? I s tím se svěřil naší redakci.

Prožíváme jedno z nejlepších období naší historie, domnívá se starosta Zbirohu
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Zbirohu Milan Rusek (SNK Lepší Zbiroh)

Jako lídr kandidátky SNK Lepší Zbiroh jste získal bezmála 45 % hlasů a v čele města jste nahradil Jiřího Pražského z ODS. Překvapila vás taková podpora od občanů? Co za ní podle vás stojí a jak se ji budete snažit využít ve prospěch města?

Musím přiznat, že ano. Měli jsme mnoho témat, která nás trápila, a nejspíš jsme tento pocit neměli sami. Vítězství ve volbách však s sebou přineslo i velkou zodpovědnost, kterou spolu s nadějí na vyřešení letitých problémů budou od nás voliči očekávat. Samotné řešení však nemůže nastat mávnutím kouzelného proutku a nebude otázkou jednoho roku, ani jednoho volebního období. Uvědomuji si, že to hlavní jsou především lidé, kteří zde žijí, a jejich mnohdy oprávněné výhrady, na které upozorňují. Proto se jim snažím naslouchat a poskytovat službu veřejné správy s péčí řádného hospodáře, jak jen nejlépe dovedu.

Jaké jsou vaše hlavní priority pro letošní rok?

V letošním roce se musíme zaměřit především na opravy a základní údržbu nemovitostí, z nichž některé jsou již v havarijním stavu. Musíme dokončit některé započaté akce, které jsme převzali po předchozím vedení města. Začali jsme s výměnou vodovodního řadu. Dalším úkolem je optimalizace nákladů. Před započetím nových investic bychom rádi v letošním roce vytvořili strategické dokumenty, strategický plán rozvoje města a krajinný plán, na které budeme moci navázat při přípravě dalších projektů.

Náplní práce každého starosty je ale především usilovat o to, aby bylo město atraktivním místem k životu. Prozradíte nám, jaká je vaše vize města řekněme za 10 let?

Hlavními tématy loňských voleb, které nás doslova katapultovaly do vedení města, byla témata týkající se městských bytů, problematika otevřenosti úřadu, zanedbaných místních komunikací a léta neřešené obtíže, na které jsme upozorňovali již před volbami. Za 10 let? Možná jsem příliš velký optimista, ale rád bych alespoň část těchto problémů vyřešil a dal do pořádku. Zbiroh by si jistě zasloužil například koupaliště, dobře fungující průmyslovou zónu, která dříve nabízela práci místním. Převážná část jich tak dnes musí dojíždět za prací mimo obec. V neposlední řadě bych rád město Zbiroh lépe zviditelnil, jelikož byl dlouho považován za jednu z utajovaných lokalit, a to díky působení vojenského útvaru na zdejším zámku. I ten má co nabídnout. Zámek Zbiroh je již dnes zpřístupněn veřejnosti a pyšní se nemalou dávkou naší historie.

Co lidem ve Zbirohu aktuálně nejvíce chybí?

To je otázka, na kterou není jednoduchá odpověď. Každý pociťujeme důležitost někde jinde. Obyvatele bytovek trápí potíže související s kvalitou bydlení, což přímo souvisí s nezateplenými nájemními domy, kvalitou pitné vody a nedostatečnou kapacitou v možnosti parkování. Školáci a občané cestující za prací vnímají nedostatky v dopravní obslužnosti, jiní zase v kvalitě místních komunikací, veřejného osvětlení, občanské vybavenosti, kultuře a sociální péči. Existuje tedy několik témat, jejichž nedostatky pociťuje většina z nás. Teplo, pitná voda, bydlení, zdraví a práce, potažmo finance. Nedílnou součástí je pak i neodmyslitelný a potřebný odpočinek. Když něco z toho schází, dalo by se říci, že to chybí nejvíce. Proto vnímám nejvyšší důležitost právě v těchto oblastech.

Jaký problém vám dělá největší vrásky, ale není ve vašich možnostech jej ovlivnit nebo na to radnice nemá finanční prostředky?

Problémů je mnohem víc. Zateplení bytových domů, výměna vodovodního řadu, rekonstrukce náměstí, to vše jsou finančně náročné záměry, jejichž realizace se nejspíš budou muset rozložit do několika etap. Naši předchůdci vybudovali kanalizaci, ale už nedořešili některé souvislosti, kterými se budeme muset zabývat z hlediska dlouhodobého výhledu. Jednalo se o nemalou investici financovanou z dotačních peněz. Při výstavbě kanalizace došlo také ke znehodnocení několika soukromých pozemků, které se kvůli tomu dnes složitě udržují. Narovnání těchto vztahů není a nebude jednoduché.

Lidí spokojených s fungováním demokracie v Česku je rekordních 55 procent. Naopak nespokojených je 41 procent Čechů, což je zatím nejnižší údaj Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z února letošního roku. Co vy na to? A jak jste vy sám spokojen s demokracií v Česku?

Ačkoli s drobnými výhradami, patřím také mezi těchto zmiňovaných 55 procent. Celkově se domnívám, že prožíváme jedno z nejlepších období naší historie. A to díky našim předkům, kteří museli za svobodu bojovat a nemálo obětovat.

Kde nebo v čem vidíte potencionálně největší ohrožení pro naši demokracii?

Národ má krátkou paměť. Mnozí vzpomínají, jak se za bývalého režimu měli “dobře”, ale málokomu se dnes vybaví, že jsme stáli fronty vesměs na vše důležité a potřebné, co se k nám muselo dovážet, zatímco už kousek za hranicemi směrem na západ nám ujížděl vlak. Jedním z největších nebezpečí je dnes radikální náboženství v podobě hnutí Islámského státu. Naše generace, a ta, co přijde po nás, bude muset svobodu chránit, neboť jak řekl Ronald Reagan: “Svoboda není nikdy více než jednu generaci od zániku." Kéž by se mýlil.

V České republice je uplatňována především zastupitelská demokracie. V Ústavě ČR je ale zakotvena také přímá demokracie, byť u nás byla v celostátním měřítku uplatněna pouze jednou. Byl byste pro posílení přímé demokracie v Česku, nebo se domníváte, že je současný stav vyhovující? Proč?

Zastánci přímé demokracie se často odkazují na fungující modely v jiných zemích. Tyto však fungují jako celek, díky souvislostem a svému historickému vývoji, kterým si prošly. To hlavní, na co však bohužel naši politici mají tendenci zapomínat, je myšlení a mentalita národa. Chybí nám vzdělanost a naše hodnoty jsou různé. V přímé demokracii jsou zvolení politici obrazem národa. Například bude-li většina národa lhát, jen stěží můžeme očekávat, že v přímé volbě uspěje čestný a poctivý člověk. Osobně bych byl hlavně pro posílení úrovně vzdělávání, poté až pro posílení přímé demokracie.

Na uplynulou sobotu připadl Den poezie. A právě Zbiroh je rodištěm nejen dvou našich významných básníků, Josefa Václava Sládka a Josefa Palivce, ráda se sem vracela i řada dalších, včetně Karla Hynka Máchy. Čím si podle vás město básníky získalo? V čem je jeho potenciál, kterým láká návštěvníky?

Město Zbiroh a jeho okolí okouzlí snad každého milovníka přírody. Zbirohem prochází hranice CHKO Křivoklátsko. Je tedy vstupní branou k procházkám, které nabijí energií a kyslíkem. Vycházkové trasy jsou nenáročné, proto je ideálním místem na výlety také pro rodiny s dětmi a seniory. Zmínila jste významné osobnosti, básníky, jejichž jména zdobí nejednu ulici či náměstí. Máme zde mezi sebou také mimo jiné nadšenou seniorku paní Zdenu Bradnovou, autorku rozsáhlého internetového průvodce po Zbirožsku (http://zbiroh.dobrodruh.net), který tímto doporučuji všem zájemcům o naše město a jeho okolí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…