Prozradil policejního "muže v hnědé bundě", jeho kolegové ho chtěli ho hnát před soud. Státní zástupce jim to teď smetl ze stolu

21.10.2016 14:19

Státní zástupce smetl ze stolu žalobu pro pomluvu na předsedu Patriotů ČR Jiřího Vítka. Ten se musel potýkat s policií poté, co uvedl do chodu dosud ještě dobře známou kauzu „muže v hnědé bundě“, který měl v únoru tohoto roku údajně koordinovat střet levicových a pravicových radikálů v Praze.

Prozradil policejního "muže v hnědé bundě", jeho kolegové ho chtěli ho hnát před soud. Státní zástupce jim to teď smetl ze stolu
Foto: Archiv J. Vítka
Popisek: Jiří Vítek

Předseda strany Patrioti České republiky vstoupil do povědomí veřejnosti především díky kauze „muže v hnědé bundě“. Jde o kauzu z počátku února tohoto roku při střetu levicových a pravicových aktivistů na rohu ulic Thunovská a Zámecká na Malé Straně. Mezi radikály se však pohyboval policista v civilu, který počínání radikálů usměrňoval. To byl onen pověstný muž v hnědé bundě. Policie napřed odmítala, že by mezi radikály měla i své lidi, ale o dva dny později otočila a přiznala barvu.

Na muže v „hnědé bundě" veřejnost upozornil právě Vítek. Internetem se začalo šířit video koordinovaného střetu levicových a pravicových radikálů a začaly se dít věci. Mimo jiné byl Jiří Vítek obviněn z šíření pomluvy kvůli spekulacím o „muži v hnědé bundě“. Server Echo 24.cz přináší informace o tom, že státní zástupce smetl žalobu na Vítka ze stolu.

Celý článek najdete zde.

„Policie můj případ předala státnímu zástupci, který ho smetl ze stolu s odkazem na svobodu slova. Proti rozhodnutí státního zástupce se nelze odvolat, policie by musela celou věc začít prošetřovat znovu od začátku. Nelze vyloučit, že se tak stane, ale v tuto chvíli to vypadá, že to pro mě skončilo, což pochopitelně vítám,“ řekl Vítek.

Za co si obvinění z pomluvy vysloužil? „Scénář ze sobotní demonstrace pro média psala pravděpodobně policie, která účelově připravila malou epizodu, která však mohla stát zdraví nejen občanů, ale také některých policistů, které někdo v této hře obětoval,“ napsal v sobotu 7. února – tedy den po demonstraci – na svůj blog na serveru iDNES.cz.

V očích státního zástupce mu prý pomohlo i to, že se angažoval v odborech bezpečnostních složek a díky tomu zřejmě rozuměl tomu, co píše, když se pozastavoval nad tím, že na místě střetů chyběli policejní těžkooděnci a klid zajišťovali jen „obyčejní“ pochůzkáři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…