Prů*er. Asi dojde na Zemanova slova. Šichtařová odhaluje skrytý problém

17.09.2019 14:19

Ekonomka a blogerka Markéta Šichtařová varuje před ekonomickou recesí, která se prý nezadržitelně blíží. Důvodem jsou podle ní i populistické kroky vlády Andreje Babiše a intervence České národní banky. Prezident Miloš Zeman již před časem upozorňoval, že ekonomika půjde do recese, se slovy „mejdan skončil“.

Prů*er. Asi dojde na Zemanova slova. Šichtařová odhaluje skrytý problém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomka Markéta Šichtařová

Šichtařová, ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., na svém facebookovém profilu varuje před recesí. „Když pracujete s velkým množstvím různě velkých firem a z různých oborů (jako já), má to výhodu, že vidíte určité trendy, které v ofiko statistice nejsou ještě moc vidět,“ píše Šichtařová.

Anketa

Kdo by byl lepší předseda TOP 09?

hlasovalo: 13252 lidí

„Včera mě znovu uhodil do očí rozpor, kdy sice dle statistiky roste celá ekonomika i maloobchodní tržby, ale firmám navzdory vyšším tržbám klesá ziskovost,“ upozorňuje ekonomka s tím, že firmy se dostávají do druhotné platební neschopnosti, kdy „mají peníze na papíře, ale ne na účtu, protože klienti jim neplatí“.

Důvod těchto problémů je podle Šichtařové zřejmý. „Ekonomika směřuje k recesi. A proč klesá ziskovost? Krom jiného i proto, že populistická vláda plus centrální banka intervencemi, nulovými úroky i administrativním zvyšováním platů nesmyslně růst platů vybičovaly,“ má jasno blogerka a dodává, že kdyby centrální banka neintervenovala, zpomalení by teď nebylo tak vysoké.

Již koncem srpna prezident Miloš Zeman na poradě s velvyslanci vyřkl, že „mejdan skončil“. Vyzval proto diplomaty, aby se věnovali ekonomické diplomacii a česká ekonomika se prosadila na zahraničních trzích.

„Je to těžká práce, které se někdy říká vrtání tvrdých desek. Ta deska se prostě nerozlomí na první pokus, je to černá, drobná, trpělivá práce,“ uvedl prezident, jak informuje web Seznamzprávy.cz. Jedním z důvodů krize je podle prezidenta obchodní válka mezi USA, Čínou a Evropskou unií.

„Ti z vás, kdo se učili ekonomickou teorii, vědí, že hned na začátku máte napsáno, že když někdo vede celní válku, tak je to škoda pro obě strany. Bohužel, někteří politici ani první ročník Vysoké školy ekonomické nepřečetli,“ pravil dobře naladěný Zeman. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…