Průjezd konvoje: Toto o České republice napsali v USA. Budete koukat, kdo dostal prostor k vyjádření

30.03.2015 8:35

Průjezd amerických dragounů přes Českou republiku a následné reakce českého obyvatelstva zaujaly některé zahraniční internetové servery. Nejčastěji zmiňují jméno Jiřího Vyvadila a komunistické strany, jejíž představitelé se vedle bývalého poslance za ČSSD postavili do čela protestních shromáždění.

Průjezd konvoje: Toto o České republice napsali v USA. Budete koukat, kdo dostal prostor k vyjádření
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Americký deník New York Times přináší rozsáhlou reportáž o průjezdu amerického vojenského konvoje Polskem, kde podle reportérů listu nebyla zaznamenána na adresu amerických vojáků žádná negativní reakce. To se však podle New York Times změnilo překročením česko-polské hranice. Americké dragouny prý sice přátelsky vítaly stovky Čechů, ale mezi nimi se objevily také lidé s odmítavými názory. „Blokujeme silnice a patrně uspořádáme demonstraci také v Praze v blízkosti prostoru, kde budou američtí vojáci nocovat. Já sám ponesu transparent s nápisem Češi proti NATO,“ cituje deník Jiřího Vyvadila, který je považován za vůdce uskupení s proruskými názory v České republice.

celý text v americkém deníku najdete ZDE

Protestů proti průjezdu amerických dragounů Českou republikou si všímá také americký deník Wall Street Journal, který dává prostor pro vyjádření mluvčí iniciativy NE Základnám Evě Novotné. „Považujeme tuto přehlídku za provokaci NATO a hloupé předvádění svalů.“ Deník rovněž zmiňuje Jiřího Vyvadila, kterého nazývá „antiamerickým aktivistou“ a který je zakladatelem iniciativy Přátelé Ruska v České republice. Ten deníku říká, že se staví proti průjezdu konvoje a Spojené státy považuje za největší bezpečnostní hrozbu pro současný svět.

celý text v angličtině je ZDE

Wall Street však cituje i ty, kteří přítomnost amerických vojáků naopak vítají. Jedním z nich je majitel kavárny Martin Kotas, který hodlá dle svých slov ve středu při přejezdu amerických vojáků z Čech do Německa uspořádat poklidné shromáždění, které by naopak americkým vojákům vyjádřilo podporu. „Půjde o symbolickou blokádu aktivistů vyjadřujících své odmítavé postoje ke Spojeným státům a NATO,“ vysvětluje Kotas. Podobného názoru je i on-line marketingový specialista Jakub Pitroň, vítající americké vojáky s transparentem „Hi Friends“. Podle jeho názoru je nutné dát najevo našim spojencům, že je v naší zemi vidíme rádi.

Americký server Stripes.com věnující se vojenské tematice dává ve svém článku o průjezdu amerických dragounů českým územím hlavní slovo aktivistům s proamerickými postoji. „Kroky Ruska sledujeme se znepokojením. Ruští vojáci jsou na Ukrajině a ovládají i Krym. Je pro nás velmi důležité ujistit se tímto způsobem o tom, že jsme v bezpečí,“ cituje server Josefa Matyáše, který stojí v čele uvítacího výboru v Náchodě. Matyáš pro americké vojáky v rámci poděkování za jejich přítomnost přichystal 400 lahví místního piva.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Server ovšem připomíná také sobotní protesty v Praze organizované KSČM, jejichž účastníci se na americké vojáky dívají skrz prsty. „Naším přáním je, aby byla Česká republika neutrálním a nezávislým státem. Nechceme si vybírat, jestli budeme obchodovat jen s Američany, či jen s Rusy,“ cituje server člena KSČM Vojtěcha Rohlenu, s nímž se protestu zúčastnilo sotva dvacet dalších lidí. Zatímco uvítání v Náchodě bylo co do počtu podle plukovníka Tristana Millera jedno z největších, jaké ve východní Evropě v posledních dnech zažil. „Podél ulic nás vítaly špalíry lidí, kteří nám děkovali a mávali nám americkými vlajkami. Bylo to úžasný zážitek, který patrně předčí všechno, co jsem ve své dosavadní kariéře zažil,“ svěřil se Miller.

Vedle amerických médií komentují americký konvoj v České republice také ruská média. Prokremelský zpravodajský kanál RT se ve svém včerejším článku podrobně věnuje shromáždění údajně několika set demonstrantů v Praze, které organizovali komunisté. Z demonstrace přináší krátkou reportáž, kde vystupuje předseda KSČM Vojtěch Filip. Ten stojí na pódiu, před kterým se nachází obrovský transparent s nápisem „Dejme míru šanci“. Na fotografii jsou vidět i další transparenty s nápisy typu „Ne válečným provokacím. Zastavme americkou armádu či Chceme mír, nechceme NATO“. Naproti tomu RT zmiňuje také shromáždění s proamerickými názory. Jeden z demonstrantů drží transparent, na kterém vyzývá Američany, aby zůstali, a naopak požaduje odchod komunistů.

celý text v angličtině na RT máte k dispozici ZDE


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…