Průlom: Hrozí, že USA udělají z telefonu mikrofon. A uslyší všechno

10.03.2016 13:32

Teroristický útok v kalifornském San Bernardinu má dalekosáhlé důsledky. FBI se chce dostat do iPhonů útočníků, na což však společnost Apple nechce přistoupit. Pokud soud rozhodne ve prospěch FBI a Apple tak bude muset zveřejnit obsah telefonů, bude už jen otázkou času, než začne vláda nutit společnost k odposlechům.

Průlom: Hrozí, že USA udělají z telefonu mikrofon. A uslyší všechno
Foto: Apple
Popisek: Logo firmy Apple

Loni v prosinci došlo v kalifornském San Bernardinu k teroristickému útoku, při němž zahynulo 14 lidí a dalších 22 bylo zraněno. Za útokem stál sezdaný pár s pákistánskými předky, který podporoval myšlenky Islámského státu. Případem se zabývala FBI, která se nyní snaží donutit ke spolupráci společnost Apple.

„Pokud FBI vyhraje soud proti Applu, který odmítá odemknout iPhone útočníka ze San Bernardina, nepotrvá dlouho, než vláda donutí Apple, aby udělal z iPhonů odposlouchávací zařízení,“ alespoň podle jednoho z viceprezidentů Applu Eddyho Cuea.

FBI totiž po Applu chce software, který by jí umožnil úspěšně překonat zabezpečení telefonu. Vytvoření takového softwaru by však podle Applu znamenalo „nebezpečný precedent otevření zadních vrátek do jejich smartphonů“.

Celý text zde

„Najednou budou chtít, abychom zapnuli kameru nebo mikrofon. Dnes to udělat nemůžeme, ale co kdybychom k tomu byli nuceni?“ uvažoval Cue.

„Kde to skončí? V rozvodových případech? Imigračních případech? Daňových? Jednou někdo bude schopný zapnout mikrofon na telefonu. To se v téhle zemi nesmí stát,“ dodal.

Podle Edwarda Snowdena je však tvrzení FBI, že pouze Apple má přístup do vlastních zařízení, „s prominutím, blbost“. Mnozí jiní bezpečnostní analytici však upozorňují na to, že pokud by Apple byl nucen zpřístupnit telefon, mohlo by to mít nedozírné důsledky.

Apple v soudním sporu podporuje většina internetových gigantů, včetně Microsoftu, Facebooku a Googlu, kteří operují především s Androidem, lze však předpokládat, že případná prohra Applu by měla následky i pro ostatní firmy v oboru.

reklama

autor: spa

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…