Průmysl roste, ekonomika sílí. Mládek pěl v televizi ódy na Fischerovy zásluhy

09.05.2014 22:51

Česká ekonomika se konečně odráží ode dna, podle odhadů České národní banky průmysl oproti loňsku posílil o 8,7 procent. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) dnes v pořadu Události, komentáře na ČT 24 uvedl, že je to zásluha úřednické vlády Jiřího Rusnoka.

Průmysl roste, ekonomika sílí. Mládek pěl v televizi ódy na Fischerovy zásluhy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

„Chtěl bych doufat i nadále v pozitivní vývoj ekonomiky, ale zase musím říci, že se jedná o příliš krátké období jejího zlepšení. Budeme čekat na potvrzení Českého statistického úřadu, toto jsou jen odhady,“ krotil nadšení z tohoto čísla Mládek.

K hlavnímu posunu vpřed došlo podle Mládka za vlády Jiřího Rusnoka pod taktovkou tehdejšího ministra financí Jana Fischera. A současná vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) by prý na tento úspěch chtěla navázat.

„Rozpočet na letošní rok je sice Kalouskovým rozpočtem, ale je modifikován Fischerem,“ podotkl. Vládu Petra Nečase označil jako „vládu Kalouska“ a obvinil ji z toho, že hovořila pouze o fiskální odpovědnosti, ale například na boj proti nezaměstnanosti zapomínala. „Kalouskovi se podařilo snad jen udržení veřejných rozpočtů. Ale za příliš vysokou cenu,“ kritizoval místopředsedu TOP 09 a bývalého ministra financí.

Ostravské kaly by mohly být vytěženy už za dva roky

Řeč byla i o palčivém problému ropných lagun na Ostravsku, které jsou plné toxických kalů a znepříjemňují místním obyvatelům životní podmínky. Jejich konečná likvidace bude podle Mládka dražší než miliarda korun, kterou loni uvolnila vláda. „Možná bude zpočátku problematické sehnat všechny finanční prostředky, ale věřím, že se to nakonec podaří,“ podotkl.

Kaly by prý měly být vytěženy nejpozději v roce 2018, pokud půjde vše hladce, může to být už v roce 2016. Doplnil, že kromě odstranění kalů se budou řešit i spodní vody, aby nedocházelo na mnoha místech k průsakům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…