Průmyslníkům vadí korupce v Česku i podnikatelské prostředí

07.10.2013 14:43

Průmyslníkům vadí korupce v Česku, za poslední rok se prý nezlepšilo podnikatelské prostředí. Na sněmu Svazu průmyslu a dopravy v Brně to řekl prezident svazu Jaroslav Hanák. Země má podle něj na druhé straně stále dobré parametry v zadluženosti, ratingu nebo výši nezaměstnanosti.

Průmyslníkům vadí korupce v Česku i podnikatelské prostředí
Foto: Tito Varhanov (Wikimedia Commons)
Popisek: Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Hanák letos opět kritizoval jednání státních institucí. Zatímco loni je označil za "největší balvan české ekonomiky", letos tvrdil, že jsou "obrovským rakovinovým nádorem se zcela nesystémovými řídícími pravidly". Podle něj jde o trvale největší brzdu zlepšení konkurenceschopnosti země.

Konečně je na světě národní statistika profesí nezaměstnaných

Podle Hanáka je problémem například činnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který často rozhoduje pomalu klíčové tendry. Stát by podle Hanáka měl co nejdříve přijmout zákon o státní službě a zrychlit proces digitalizace státní správy. Hanák dnes kritizoval také nedostatečnou dopravní infrastrukturu země. "Kvalita infrastruktury se stále propadá, rostou skandály při výstavbě. Neumíme ochránit výstavbu," uvedl Hanák.

Šéf svazu průmyslu naopak pochválil státní podporu exportu. Zmínil například dohodu mezi ministerstvy průmyslu a zahraničních věcí a výběr vedoucího managementu České exportní banky, CzechInvestu a pojišťovací společnosti EGAP. Hanák ocenil i činnost Úřadu práce. "Konečně je na světě národní statistika profesí nezaměstnaných," uvedl. Hanák pochválil spolupráci průmyslníků se současnou vládou. Rozpočet na příští rok, který připravila, je podle něj "solidní". Problémem země je podle Hanáka ale nízká důvěra společnosti v politiku obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…