Průmyslový holding CSG se stal partnerem ukrajinských ozbrojených sil

01.06.2021 10:41

Hned dvě společnosti průmyslového holdingu CSG se budou podílet na modernizaci ukrajinské armády. Společnost Excalibur Army a automobilka Tatra Trucks společně dodají zemi 26 samohybných kanonových houfnic DANA M2.

Průmyslový holding CSG se stal partnerem ukrajinských ozbrojených sil
Foto: DAF
Popisek: Vojenská vozidla řady CF

V minulých týdnech podrobila ukrajinská armáda dělostřelecký systém ostrým zkouškám. Ten obstál ve všech 18 testech. Ukrajinští vojáci kvitovali především digitální systém řízení palby a rychlost nasazení houfnice, které jsou důležité v bojovém nasazení. Modernizovaný podvozek Tatra pak zajistí překonání jakéhokoli těžkého terénu. 
 

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí
Excalibur Army ze společnosti CSG není na Ukrajině neznámá. Již dříve se podílela na dodávkách vojenského materiálu. Pro ukrajinskou stranu se jedná o strategické rozšíření spolupráce, a to především z důvodu, že Česko je součástí Severoatlantické aliance a Evropské unie, což je pro Ukrajinu klíčové.  
 
„Spolupracovat s ozbrojenými silami Ukrajiny na projektu DANA je pro nás velká příležitost. V předchozích letech jsme například dodali na Ukrajinu některá vozidla, zařízení a komponenty. Je to ale poprvé, co můžeme nabídnout zcela nový hotový produkt, a to moderní houfnici. Měli jsme také možnost předvést její schopnosti a výkony přímo na Ukrajině,“ uvedl Richard Kuběna, obchodní ředitel společnosti.
 
Excalibur Army je první firmou v oblasti obranného průmyslu ze zemí EU, která takovýto rozsah spolupráce nabízí. Ukrajinské podniky se tak budou moci zapojit do mezinárodního projektu, což jim pomůže zvýšit výrobní a technologické schopnosti a otevřít dveře k dalším evropským kontraktům. 
 
Ukrajinské ozbrojené síly zároveň posílí celé flotily vozů Tatra, jejichž první dodávky právě probíhají. Na kopřivnické podvozky plánuje ukrajinská armáda umístit například raketové systémy. V rámci modernizace ukrajinských pozemních sil se uvažuje i o úplném sjednocení podvozkové kolové platformy. Horkým kandidátem jsou právě proslulé podvozky Tatra. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Barbora Richterová

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…