Průser, měření pinďourů, pán s knírkem a velký posměch od Babiše. Přečtěte si, jak čeští pravičáci u Ivana Langera rokovali o své budoucnosti

13.03.2015 8:14

REPORTÁŽ Úplné spojení či hlubší spolupráce. Takové recepty padaly ohledně lepší budoucnosti české pravice na konferenci v CEVRO Institutu, kde se sešli předsedové ODS, TOP 09 a Strany svobodných občanů. Nejvíce však perlil bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Hodně se hovořilo i o Andreji Babišovi, který by byl prý i jako nadpřirozená bytost, tedy hypoteticky anděl, ohrožením demokracie.

Průser, měření pinďourů, pán s knírkem a velký posměch od Babiše. Přečtěte si, jak čeští pravičáci u Ivana Langera rokovali o své budoucnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Anketa

Podporujete častější přítomnost vojsk USA či jiných států NATO na našem území v rámci cvičení, případně umístění stálé vojenské základny?

hlasovalo: 15339 lidí

"Budoucnost pravicových stran je velmi alarmující," sdělil Jiří Fremr, předseda Mladých konzervativců. Proto měl kolem krku symbolicky uvázanou rudou kravatu. Ostatně tato organizace konferenci s názvem Budoucnost pravice v Česku na půdě vysoké školy CEVRO Institut v Praze pořádala. Počet pravičáků na metr čtvereční tam při ní dosáhl maxima.

Vymazat Babiše

"Za deset let se pravicová politika velmi změnila. Tehdy pravice dominovala, nyní prakticky neexistuje," sdělil exministr vnitra Ivan Langer na úvod. Nedávno se ho prý časopis Týden zeptal, co by dělal, kdyby byl a nebyl Babiš. "V prvním případě bych potřel ODS, TOP 09 a Svobodné. V druhém případě bych vymazal Babiše," odpověděl. Pravicové strany by podle něj měly vzájemně hierarchizovat priority a jasně si pojmenovat potencionální nepřátele a partnery.

"Situace pravice v Česku je v kontextu střední Evropy nejblíže Bulharsku," sdělil vysokoškolský učitel a bývalý předseda Mladých konzervativců Petr Sokol. "ANO si skvělým marketingem koupilo u voličů první šanci a ještě si podle mě bude moc koupit i druhou. Z jednoročního působení vlády nemám pocit, že by naplňovala přání voličů. Výběr daní se nedaří, je horší než loni. Dny pravice proto ještě nejsou sečteny, ale je nutné, aby sloučením pravicových stran nedošlo k programovému vyprázdnění," řekl ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda.

Langerův ostrovtip

Exministr obrany Alexandr Vondra na to z publika opáčil, že pravice je v celé Evropě v čudu. Má totiž liberální a konzervativní část. Ta liberální dle Vondry po 11. září v New Yorku a krizi z roku 2008 kolaboruje s nepřítelem, tedy levicí. Ta konzervativní prý ani není připuštěna k diskuzi. "To není český průser. To je po celé Evropě," dodal.

"Abyste byli schopni uspět, je třeba pracovat s emocemi. Vím, že mě tady za to část lidí asi bude kamenovat, ale na program zapomeňte, musí se pracovat se strachem ve společnosti. Nejdřív je třeba strašit, jaká hrozba se na lidi valí v podobě zavedení registračních pokladen, a pak je třeba přesvědčovat, že se o to postaráte. Kdo se tomu totiž může lépe postavit než pravicové strany," vysvětlil Langer. Sokol k tomu v nadsázce dodal, že je třeba koupit jedno vydavatelství novin a jednu televizi, což by stálo tak deset miliard korun a pomohlo by to. "Já je budu zodpovědně spravovat," zavtipkoval Langer a dodal: "Přestaňme si měřit pinďoury a říkat, která strana je menší a která horší. Tohle musíme překonat."

Pravicoví lídři

Posléze se ke slovu dostali lídři tří nejsilnějších opravdu pravicových stran. "Nemusí dojít ke sjednocení, ale ke spolupráci. Nejde o utopii, vždyť s TOP 09 už spolupracujeme. Kdybychom nespolupracovali, tak levicově populistické vládě usnadníme projednávání zákonů," podotkl předseda ODS Petr Fiala.

Lepenovci ve Francii a třeba Jobbik v Maďarsku jsou dle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga žáky čéského génia, kterým nebyl Cimrman, ale Václav Klofáč, jenž založil roku 1898 Českou stranu národně sociální. Pak se Rakušan s malým knírkem dostal do té německé a bylo zle. "A v jedenadvacátém století se také do popředí dostávají takoví Klofáči. Nemusí vždy vnutit diktaturu, ale jsou to populisté. Nazývat je pravicí je omyl. Tohle nejsou partneři, to nejsou pravičáci," dodal s tím, že mu v Česku nikdy nebylo jasné, co je pravice.

"Hájíme myšlenku, že by měl stát hospodařit bez dluhů, nesmí zasahovat do života lidí a daně by měly být co nejnižší. Tak definujeme zájmy pravice. To, že jsme sem pozváni, znamená, že jsme se etablovali. Na Praze 5 jsme byli schopni podpořit s ODS a TOP 09 při volbách do Senátu jednoho kandidáta, tedy Pavla Žáčka," řekl předseda Strany svobodných občanů Petr Mach.

Hlavní nepřítel Babiš

"Babiš nám tady několik let ještě zůstane. Je šéf nejsilnější strany, majitel vlivných médií a druhý nejbohatší člověk v Česku. Není politik jako ostatní. Po pětadvaceti letech se nám tady objevil tento mimodemokratický fenomén," zmínil Schwarzenberg. Andrej Babiš je i pro Fialu ohrožením demokracie. "Kdyby to byla nadpřirozená bytost, i kdyby to čistě hypoteticky byl anděl spásy, jak ho někteří berou, tak pořád zůstane ohrožením," dodal.

Podle Macha může být Babiš šťastný, že se na konferenci jeho jméno objevilo tak často. "V roce 2010 jsem od něj dostal posměšnou esemesku: 'Pán Mach, máte meněj voličou, než já zaměstnancou.' Mám radost, že teď už se situace zlepšila," doplnil. Karel Schwarzenberg se vzápětí omluvil, že musí do vysílání České televize. Šéf občanských demokratů pak ještě konstatoval, že prezident Miloš Zeman je druhým člověkem, co ohrožuje demokracii v zemi. Bohužel za celé dvě hodiny nepadla žádná novátorská či převratná myšlenka. Jen Ivan Langer, očividně odpočatý od politiky, hýřil ostrovtipem. Za něj sklidil asi největší potlesk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…