Průšvih? Iráčtí fanatičtí rebelové se zmocnili jaderného materiálu

10.07.2014 10:28

Irácké orgány dnes upozornily OSN, že sunnitští radikálové, kteří v posledních týdnech ovládají čím dál větší část země, se zřejmě dostali k jadernému materiálu. Jedná se o uran, používaný k vědeckým účelům na univerzitě v Mosulu, který islamisté ovládli.

Průšvih? Iráčtí fanatičtí rebelové se zmocnili jaderného materiálu
Foto: Archiv
Popisek: Irák

Agentura Reuters získala od iráckého velvyslance při OSN informace, že se má jednat o téměř 40 kilogramů sloučenin uranu. Dopis, který o tom informoval, zároveň žádal mezinárodní organizaci o pomoc, aby nebyly použity teroristy.

Americké úřady však informovaly, že se nemělo jednat o obohacený uran, využívaný k přípravě atomových bomb. Jednalo se prý o materiál, z něhož by bylo obtížné vyrobit zbraň.  

Irácká vláda přesto bije na poplach. „Tento nukleární materiál může teroristům posloužit, sám nebo v kombinaci s jinými, při jejich teroristických aktech. A to navzdory tomu, že je jej pouze omezené množství,“ píše se v dopise pro OSN.

Město Mosul, čtyři sta kilometrů severozápadně od Bagdádu, bylo obsazeno islamisty minulý měsíc. Irácké orgány poté oznámily, že sunnitští ozbrojenci pronikli i do místní továrny na chemické zbraně, která ale již nefunguje.

Islamisté na dobytých územích podle OSN povraždili již téměř 2500 lidí, z toho zhruba 1500 civilistů. Více než milion lidí před nimi navíc uprchlo ze svých domovů.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…