Průšvih Sobotky: Těsně před sjezdem naštval celou ČSSD. Unikly zlé dopisy

07.03.2017 7:05

V ČSSD to opět vře. Některé straníky totiž rozčílil e-mail, který jim poslalo ústředí strany. Zjišťuje se v něm, jestli v obcích nekolabuje život kvůli elektronické evidenci tržeb. O situaci píší Lidové noviny.

Průšvih Sobotky: Těsně před sjezdem naštval celou ČSSD. Unikly zlé dopisy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Zdánlivě nevinný dotaz z tiskového oddělení ohledně informací, zda se zavedením EET byly v obcích zaznamenány negativní jevy, zejména rušení provozoven, rozbouřil vody ČSSD. V nemalé části šéfů radnic totiž vyvolal podezření, že se ústředí strany snaží sbírat informace proti Andreji Babišovi a hnutí ANO. Ten je s EET nejvíc spjatý, i když, jak píší Lidové noviny, byli to sociální demokraté, kdo měli tuhle pomůcku na zlepšení výběru daní původně v programu.

„Hlasovali jsme pro to i my,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha s tím, že pevně věří, že tiskové oddělení nechce tyto informace proto, aby se strana střelila do nohy. Vícha navíc svou odpověď směřoval na všechny oslovené představitele samospráv. Zároveň dodal, že situace je vážná. „Nevím, k čemu ten dotazník chtějí použít,“ zaznělo pak také z úst místostarostky Kutné Hory Zuzany Moravčíkové.

Anketa

Podporujete Babišovo EET v současné podobě?

57%
43%
hlasovalo: 3076 lidí

Velké části straníků rovněž vadí, že na otázku, zda by měla jít po volbách strana do vlády s komunisty či na otázku progresivního zdanění, se jich nikdo neptal. A právě progresivní zdanění Vícha kritizuje. „Takhle směřujeme k upevnění pozice pod deseti procenty. Ale za rok a půl jsou i komunální volby, nechceme si je nechat pokazit, prosím,“ napsal svým kolegům v e-mailu. 

„Naštvaných je nás velká většina, někteří to jen tají. Neumím si představit, co se bude dít na volebním sjezdu v Brně, protože to, čeho jsme byli svědky v minulých týdnech, je něco neuvěřitelného. Jak mluvím s lidmi, nespokojenost je obrovská. Kam to vyústí, nikdo neví,“ konstatoval pak jeden z šéfů radnic z ČSSD. Progresivní daň nebo vládu s komunisty nazývá soukromou akcí předsedy. „V naší straně jsou mechanismy, jak se rozhoduje, to nemá být o jednom člověku, a tady bylo,“ dodal.

„Musíme být radikální,“ hájí pak před sjezdem, na nějž přijede na sedm set delegátů, své kroky Sobotka. „ČSSD nemůže být stranou, která nemá jasné a srozumitelné návrhy a není schopná oslovit své voliče,“ uvedl pro sobotní vydání Práva. Jakou podporu jeho návrhy mají, ukáže páteční volba. Vyzyvatele sice Sobotka pro volbu předsedy nemá, ale příliš nízké procento podpory by rozhodně nebylo dobrým odrazovým můstkem pro kampaň.

To si však nemyslí například pardubický hejtman Martin Netolický. „Jakýkoli výsledek nad padesát procent je vítězný. Mandát by měl pak pan premiér Sobotka stejně silný jako Babiš, který dostal na sněmu ANO 93 procent. Nelze totiž situaci v ČSSD srovnávat s rodinným podnikem ANO,“ uvedl pro Právo s tím, že vnímá potřebu jednotného vedení. 

„Za mě je to tak, že pokud chceme působit jednotně, tak je jediná cesta, aby volební výsledek na sjezdu byl co možná nejlepší. Nepřikláním se k variantě, aby byl předseda stejný jako dosud, jen já, ale i jiní místopředsedové. Předseda si má složit tým,“ doplnil. Stejného názoru je pak i například poslanec Stanislav Huml. V ČSSD se však objevují spekulace, že místo Sobotkou protežovaného Milana Chovance bude za prvního místopředsedu zvolen Jeroným Tejc. 

Pro silný mandát naopak burcuje ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík či europoslanec Miroslav Poche. „Velká podpora je podmínkou, abychom uspěli ve volbách,“ tvrdí také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

11:39 Jděte do háje, má říct občan. Herec Dušek dal návod

Herec Jaroslav Dušek vidí problém ve vztahu státu a občanů. Stát prý „buzeruje“ a občané se musejí p…