Průšvih Volkswagenu doléhá na Andreje Babiše. Ne tak, že by s ním jezdil, ale mnohem hůř

24.09.2015 7:31

Jak spolu souvisí skandál Volkswagenu, který údajně machinoval při měření emisí a spotřeby motorů, s českým státním rozpočtem? To rozklíčovaly dnešní Hospodářské noviny. A píší, že problém německé automobilky může Babišův rozpočet ohrozit. Akcie automobilky jsou v současné době nejlevnější za poslední čtyři roky.

Průšvih Volkswagenu doléhá na Andreje Babiše. Ne tak, že by s ním jezdil, ale mnohem hůř
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

„Rozpočet je postaven na předpokladu pokračování letošního dobrého ekonomického vývoje. Otevřená exportní česká ekonomika je ovšem životně závislá na hospodářském zdraví Německa, vůbec nejdůležitějšího odbytiště českých výrobků. Německo svou sílu do velké míry čerpá z automobilového průmyslu, který přímo zaměstnává přes dvě procenta tamních pracujících – až kolem milionu lidí –, nemluvě o dodavatelích ve zpracovatelském průmyslu,“ vysvětlují souvislost Hospodářské noviny.

Podle nich může propad důvěry v německé značky stáhnout i další firmy. Skandál se navíc týká i české firmy Škoda, neboť jejím vlastníkem je Volkswagen. „A český automobilový průmysl hraje doma v rámci rozpočtu ještě silnější pozici než ten německý: zaměstnává přes tři procenta lidí, sedmi procenty se podílí na HDP a více než pětinou na vývozu,“ píší HN.

Podle šéfa státní kasy Babiše však není důvod k obavám. Rozpočet podle něj stojí na dostatečně pevných a zdravých základech tvořených zejména domácí poptávkou a je bez výrazných nerovnováh.

Podle ekonoma Davida Marka by však měl být pro jistotu nižší schodek rozpočtu. V současné době byl schválen ten ve výši 70 miliard korun, podle analýz by však měl být nejvýše 50 miliard korun, aby zajišťoval dlouhodobou stabilitu státních peněz.

„Ministr Babiš by tak mohl riskovat osud svého předchůdce Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten právě před sedmi lety předložil vládě ke schválení rozpočet na rok 2009 v době, kdy pád americké banky Lehman Brothers odstartoval světovou finanční a poté ekonomickou krizi, jejíž rozsah nikdo netušil,“ uzavírají Hospodářské noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…